Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 11:38

Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και χιλιάδες πληγέντες από τον κυκλώνα Γκάμαν

Τραγικό θάνατο βρήκαν έντεκα άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Μαδαγασκάρης λόγω του ισχυρού κυκλώνα Γκάμαν, ενώ χιλιάδες είναι και οι πληγέντες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (BNGRC), ο κυκλώνας Γκάμαν πλήττει από χτες (27.03.2024) το βόρειο άκρο της Μαδαγασκάρης και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Οι νεκροί ανέρχονται στους έντεκα, από τους οποίους έξι πνίγηκαν, ενώ 5 έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση σπιτιών ή την πτώση δέντρων, διευκρίνισαν οι αρχές. Σε προηγούμενο απολογισμό που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι αρμόδιες αρχές οι νεκροί ανέρχονταν σε 6 και οι πληγέντες σε 2.600. Πλέον οι πληγέντες έχουν ανέβει στους 7.000.

Πάνω από 1.200 καλύβες έχουν πλημμυρίσει. Πλάνα που μεταδόθηκαν δείχνουν ποτάμια νερού σε χωριά, ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νερό μέχρι τη μέση να σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες για να μπορέσουν να βγάλουν άλλους χωρικούς από τα σπίτια τους.

Δρόμοι και γέφυρες έχουν πλημμυρίσει και έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Ο Γκάμαν άλλαξε χθες το βράδυ κατηγορία και χαρακτηρίστηκε ισχυρή τροπική καταιγίδα, ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει το πέρασμά του από τη νήσο στον Ινδικό Ωκεανό απόψε, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του κυκλώνα είναι ότι η πορεία του δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Έως και 12 ώρες προτού να φτάσει στη στεριά, οι προβλέψεις έλεγαν ότι απλά θα περνούσε από τη νήσο. Επίσης αυτός εμφανίστηκε να εμμένει ιδιαίτερα σε μέρη από τα οποία περνά, λόγω της αργής ταχύτητας μετακίνησής του, και η καταστροφική του δράση εστιάζεται ως εκ τούτου σε συγκεκριμένα μέρη.

Ο κυκλώνας αυτός «αναμενόταν να περάσει από την βορειοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης, αλλά πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και υπήρξε αλλαγή πορείας», διευκρίνισε στο AFP ο γενικός διευθυντής της BNGRC Ελάκ Αντριακάτζα.

«Σπάνια έχουμε έναν κυκλώνα όπως αυτός. Δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου. Όταν σταματά σε ένα μέρος, καταστρέφει όλες τις υποδομές. Και αυτό προκαλεί σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό. Και σημαντικές πλημμύρες», καθώς η βροχή αναμειγνύεται με τον άνεμο, πρόσθεσε.

Γύρω στις δέκα τροπικές καταιγίδες ή κυκλώνες περνούν κάθε χρόνο από το νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια της εποχής των κυκλώνων, η οποία διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Προηγούμενο Άρθρο

Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν νεκροί δύο από τους αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Επόμενο Άρθρο

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ στις Στροφάδες, κλειστά σχολεία στην Ηλεία

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ιαπωνία: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά. Ο σεισμός, που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις […]

Στο πλευρό του Βασιλιά Καρόλου ο πρίγκιπας Χάρι – Πετάει από Λος Άντζελες για Λονδίνο

Άρον – άρον αναχώρησε για την Βρετανία ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος εθεάθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Ο πρίγκιπας Χάρι περίμενε την πτήση του στο LAX, προκειμένου να «πετάξει» στη Βρετανία και να […]

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 27 μηνών στον υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ καταδικάστηκε να εκτίσει 27 μήνες στην φυλακή για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Γουενχένγκ Τζάο, 26 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στη ναυτική βάση της κομητείας Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *