Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το τραγικό συμβάν των Σερρών όπου έχασε τη ζωή του ένας μαθητής. Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι τόσο η πτώση σοβάδων όσο και τα πλημμυρισμένα σχολεία σε διάφορες περιοχές μετά από μια απλή νεροποντή. Μας τρομάζει η σκέψη ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί σε κάποιο σχολείο της πόλης μας, στο σχολείο του παιδιού μας.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, το Νοέμβρη του 2021, που κάτι αντίστοιχο με πτώση σοβάδων είχε συμβεί στο ΕΠΑΛ Πρέβεζας εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.
Ως πότε όμως θα στηριζόμαστε σε «θαύματα»; Θέλουμε οι μαθητές μας και όλο το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό να επιστρέφουν από το σχολείο όπως ακριβώς φεύγουν από το σπίτι τους : Σώοι και αρτιμελείς. Το να στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψει σώο είναι εγκληματικό και ανεπίτρεπτο για την εποχή μας.
Η ευθύνη των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, είναι τεράστια.
Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία.
Εδώ και μια 20ετία, τουλάχιστον, υποβαθμίζεται η συνδρομή του κράτους στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη Σχολική Στέγη και παράλληλα η κατάργηση του ΟΣΚ και δημιουργία του ΚΤΥΠ δεν έλυσε κανένα από αυτά τα προβλήματα.
Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Αλήθεια, κανείς από τις Δημοτικές Αρχές δε γνωρίζει την κατάσταση των σχολείων; Ή μήπως πιστεύουν ότι τα παλιά κτήρια του νομού θα παραμείνουν άφθαρτα, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση; Κάθε χρόνο η κατάσταση των σχολείων, απ’ ότι φαίνεται, συνεχώς χειροτερεύει.
Απαιτούμε:
- Άμεσα οι δήμοι Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών, να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν σύγχρονα σχολικά κτήρια.
- Έλεγχο από τις δασικές υπηρεσίες των δήμων για τα δέντρα που βρίσκονται στους προαύλιους χώρους και περιμετρικά των σχολείων.
- Αύξηση της ΣΑΤΑ σχολικών κτηρίων, στα μέτρα των πραγματικών αναγκών.
- Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας που θα αποτελέσει τον μοναδικό, αρμόδιο, ενιαίο, τεχνικό, κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, ο οποίος θα φροντίζει για καθολική παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.
- Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους.
- Να διαθέτει σε κάθε σχολείο πιστοποιητικό επανελέγχου της ηλεκτρολογικής του εγκατάστασης ανά διετία με πραγματικές μετρήσεις, αποτυπώσεις των εγκαταστάσεων κλπ.
- Οι Δήμοι να επικαιροποιούν τη μελέτη πυρασφάλειας κάθε σχολείου και να φροντίζουν για την εναρμόνισή της σύμφωνα με τον νεότερο κανονισμό (ΠΔ 41/2018).
Ο πρόεδρος
Βενετικίδης Θεόδωρος
Ο Γραμματέας
Φιλιππούσης Ματθαίος