Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 20:10

Αργεντινή: Απέτυχε παταγωδώς η πρώτη έκδοση των ομολόγων της «ανοικοδόμησης» -Πουλήθηκε μόνο το 1/10 της προσφοράς

Η πρώτη δημοπρασία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής για την εξόφληση των χρεών των εισαγωγέων προς τους προμηθευτές στο εξωτερικό απέτυχε την Πέμπτη (28.12.2023), καθώς η νομισματική αρχή πούλησε μόνο ένα κλάσμα του συνόλου  (σ.σ. το 1/10) που είχε προσφέρει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανέφερε ότι πούλησε μόλις 68 εκατ. δολάρια, αφού έλαβε 34 προσφορές από αργεντινούς εισαγωγείς, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι το μέγιστο ποσό των διαθέσιμων χαρτονομισμάτων ήταν 750 εκατ. δολάρια.

Οι εισαγωγείς αγόρασαν πρώτοι τα ομόλογα, αλλά έχουν το δικαίωμα να μεταπωλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε άλλους επενδυτές.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέμεναν ότι «ο όγκος των συμμετοχών θα αυξηθεί», καθώς η τράπεζα «συνεχίζει να αποσαφηνίζει τις λειτουργικές διαδικασίες για την εγγραφή και τα απαιτούμενα έγγραφα».

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας σηματοδοτούν το πρώτο πισωγύρισμα της Μίλεϊ στις αγορές μετά από μια σχετικά επιτυχημένη υποτίμηση του νομίσματος που ακολουθήθηκε από μια πώληση ρεκόρ χρέους πέσο, τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεμάτων και το ράλι των ομολόγων σε δολάρια.

Η εκκαθάριση των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρωστούν οι εισαγωγείς στο εξωτερικό είναι ένα βασικό βήμα πριν η κυβέρνηση Μίλεϊ μπορέσει να καταργήσει τους δαιδαλώδεις οικονομικούς ελέγχους που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα ομόλογα εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό, την απορρόφηση της ρευστότητας του πέσο, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό που ήδη υπερβαίνει το 160%.

«Το μέσο είναι πολύ σημαντικό για την ενοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής, διότι βοηθά στην ομαλοποίηση των αποθεμάτων χρέους των εισαγωγέων και χρησιμεύει ως μηχανισμός απορρόφησης πέσος από την οικονομία», δήλωσε ο Πέδρο Σιάμπα Σεράτε (Pedro Siaba Serrate), ανώτερος οικονομολόγος της PP Inversiones στο Μπουένος Άιρες. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει την ενοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα».

Οι τίτλοι σε δολάρια, που ονομάζονται “Bopreal” – που σημαίνει «ομόλογα για την ανασυγκρότηση μιας ελεύθερης Αργεντινής» – προσφέρουν ετήσιο επιτόκιο 5% και αποσκοπούν στην «παροχή προβλεψιμότητας στις πληρωμές που σχετίζονται με το απόθεμα του εμπορικού χρέους των εισαγωγέων», σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η χρόνια έλλειψη δολαρίων και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ οδήγησαν σε καθυστέρηση πληρωμών δισεκατομμυρίων, χρεώνοντας τους εισαγωγείς και δημιουργώντας εμπλοκή στο εμπόριο. Προτού η κεντρική τράπεζα άρει όλους τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους του Φερνάντεζ, οι εισαγωγείς πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο εξωτερικό για να βελτιώσουν τον ισολογισμό της νομισματικής αρχής.

Τα χαρτονομίσματα «θα προσφέρουν μια ομαλή λύση για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση εμπορικών χρεών των εισαγωγέων σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ανακοίνωσή τους.

Το χρέος μπορεί να αγοραστεί σε τοπικό νόμισμα, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να απορροφήσει κάποια πέσος στην οικονομία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι νομισματικές αρχές σκοπεύουν να διεξάγουν δύο δημοπρασίες την εβδομάδα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024.

Προηγούμενο Άρθρο

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε λιανεμπόριο και βιομηχανία – Κυρώσεις από την 1η Απριλίου και 1η Μαΐου αντίστοιχα

Επόμενο Άρθρο

Όμηρος Τσάπαλος (ΥΠΕΘΟ): Ποιες αυξήσεις έρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους το 2024

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Γερμανικό «παράθυρο» για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

“Παράθυρο” για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία άφησε εμμέσως χθες (13.12.23) η ανακοίνωση της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας για το κλείσιμο της “τρύπας” των 17 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας, μετά από […]

Με κατώτατο «πλαφόν» τα 479 ευρώ το νέο ανταποδοτικό επίδομα ανεργίας

Κατώτατο «πλαφόν» το υφιστάμενο επίδομα τακτικής ανεργίας θα έχει το νέο, ανταποδοτικό επίδομα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Αυτό αναφέρουν στο newsit.gr κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, εξηγώντας πως το «πλαφόν» του σχεδιαζόμενου επιδόματος ανεργίας της […]

«Είδος πολυτελείας» το ελαιόλαδο: Η αύξηση της τιμής φέρνει φαινόμενα νοθείας

Στα ύψη παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές, πλέον, να αντιμετωπίζουν το λάδι ως είδος πολυτελείας. Πωλούν σπορέλαιο σε ανυποψίαστους καταναλωτές Η αύξηση της τιμής έχει αυξήσει και τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο – με πολλούς επιτήδειους να πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *