Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 20:01

Drones, «τσουχτερά» πρόστιμα, νέο καθεστώς παραχωρήσεων – Πώς το ΥΠΟΙΚ θα «νοικοκυρέψει» τις ακτές – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Να νοικοκυρέψει το χάος του καθεστώτος παραχώρησης και εκμετάλλευσης σε παραλίες και αιγιαλούς είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προ ημερών στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να εξειδικευτεί εκτενέστερα σήμερα (11.1.2024) σε συνέντευξη Τύπου, προβλέποντας την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για την ανίχνευση παράνομης δόμησης, αναβαθμισμένα πρόστιμα και άλλα μέτρα κατά παραβατών, καθώς και αλλαγές σε ό,τι αφορά στην προστασία της δημόσιας περιουσίας αλλά και στις διαδικασίες παραχώρησής τους.

Για το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται από το νομοσχέδιο, μία τομή στις έως τώρα διαδικασίες, διότι το υπουργείο «παίρνει από τα χέρια» των Δήμων την αρμοδιότητα παραχώρησης και εισάγει την ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού αποκλειστικά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Με τις νέες παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιθυμεί να «προλάβει» εικόνες σαν και αυτές με τις παραβάσεις στην Μύκονο το προηγούμενο καλοκαίρι που πυροδότησαν τα λεγόμενα «κινήματα της πετσέτας». Οι διαγωνισμοί δε, υποχρεωτικά θα πραγματοποιούνται εντός του πρώτου 4μήνου κάθε έτους, ώστε οι παραχωρήσεις στις ακτές να μην λειτουργούν με προσωρινές άδειες.

Ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή, είναι πως το υπουργείο θέλει να βάλει ένα τέλος στα προβλήματα που δημιουργεί η πολυδιάσπαση των ευθυνών ως προς τη διαχείριση του αιγιαλού ανάμεσα σε Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Δήμους και ΕΤΑΔ. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει τις αδιαφανείς διαδικασίες παραχωρήσεων από τους Δήμους, καθώς και αντικαθιστά τα αναποτελεσματικά μέσα για προστασία της νομιμότητας από τους παραβάτες.

Πέραν τούτου, το νομοσχέδιο αυστηροποιεί το πλαίσιο γύρω από τους παραβάτες ενώ παρέχει νέες τεχνολογικές δυνατότητες για την «σύλληψη» τους, καθώς, από την μία, τις παραλίες θα «σκανάρουν» drones αλλά και κλιμάκια ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από ΑΑΔΕ, Αστυνομία, Δήμους και Εισαγγελία, και από την άλλη, θα δίνεται την ευκαιρία στους πολίτες να καταγγέλλουν επί τόπου τις παραβάσεις που εντοπίζουν, μέσω νέας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, επισυνάπτοντας παράλληλα ως τεκμήρια φωτογραφίες και βίντεο για τις τελούμενες παρανομίες στον αιγιαλό ή στην παράκτια ζώνη.

Όλο και πιο «τσουχτερό» το κόστος των παραβάσεων

Ταυτόχρονα, όσοι εντοπίζονται να παρανομούν καταπατώντας παρατύπως αιγιαλούς και παραλίες, θα επιβαρύνονται με «τσουχτερά» πρόστιμα και με άλλες παρεμβάσεις, όπως με μέτρα για την άμεση απομάκρυνση της παράνομης κατάληψης του δημόσιου παράκτιου χώρου ή και με σφράγιση της αυθαιρετούσας επιχείρησης, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε έως ότου ο παραβάτης επιχειρηματίας συμμορφωθεί με τον νόμο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει πως εάν ο παραβάτης υποπέσει σε υποτροπή της πράξης του, η ποινή θα είναι η ανάκληση της παραχώρησης και η αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

Εκσυγχρονίζεται το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο με το συγκεκριμένο, πρώτο, νομοσχέδιο της χρονιάς, προσανατολίζεται στην αλλαγή του πλαισίου που ορίζει την προστασία των αιγιαλών, με τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου.

Με αυτή την πρωτοβουλία, το ΥΠΟΙΚ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργείται η εποπτεία και παρακολούθηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της διαλειτουργικότητας με άλλα υπουργεία και φορείς που διαχειρίζονται ακίνητα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΕΤΑΔ, ενώ αναμένεται να θεσπιστούν υποχρεώσεις που θα οφείλουν να τηρούν οι παραχωρησιούχοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχόμενα δημιουργούνται από την παραχώρηση.

Καταληκτικά, το ΥΠΕΘΟ έχει δηλώσει πως ο σκοπός του σχεδίου νόμου που προωθεί είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Προηγούμενο Άρθρο

ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: «Βουτηγμένος στην αλαζονεία ευτέλισε την απλή λογική»

Επόμενο Άρθρο

Νταβός 2024: Η συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο της συμμετοχής Μητσοτάκη

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Απογειώνονται» οι εργασίες στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης – Τα χρονοδιαγράμματα και τα οφέλη

Σε προχωρημένο επίπεδο είναι οι εργασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (Κρήτης), προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να έχει υλοποιήσει ήδη άνω του 31%. Πρόκειται για ένα […]

«Καλπάζει» η αγορά γραφείων και logistics στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς αμείωτο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για σύγχρονους χώρους γραφείων και logistics τόσο από εγχώριους ισχυρούς παίκτες του real estate όσο και από ξένες εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Μια διαφορετική εικόνα παρατηρείται […]

ΔΕΠΑ Υποδομών: οι 13 πόλεις που θα πάρουν φυσικό αέριο το 2024

Επεκτείνεται σε δεκατρείς πόλεις της περιφέρειας το δίκτυο φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της Italgas. που έχει εξαγοράσει από το 2022 τα δίκτυα διανομής σε όλη τη χώρα. Παράλληλα με το φυσικό αέριο, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *