Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 21:49

Cerabyte: Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει αποθήκευση δεδομένων για 5000 χρόνια!

Η γερμανική startup εταιρία Cerabyte παρουσίασε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη μακροπρόθεσμη διατήρηση δεδομένων, όντας εμπνευσμένη από τα κεραμικά που βρίσκουν θαμμένα αναλλοίωτα, αιώνες μετά, οι αρχαιολόγοι.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία κεραμικών νανοστρωμάτων, η εταιρία ανέπτυξε μέσα αποθήκευσης που περιλαμβάνουν φύλλα γυαλιού με κεραμική επίστρωση πάχους μόλις 50 έως 100 ατόμων. Τα μέσα αυτά χαράσσονται με δεδομένα που μοιάζουν με QR codes, χρησιμοποιώντας ακριβή τεχνολογία λέιζερ. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, γνωστή ως CeraMemory ή CeraTape, πρόκειται να προσφέρει εκπληκτικές χωρητικότητες αποθήκευσης που κυμαίνονται από 10 petabytes (PB) έως ένα exabyte (EB) ανά μονάδα, ενώ παράλληλα διαθέτει εντυπωσιακή διάρκεια ζωής δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν έως 5.000 χρόνια, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες από -273°C (-460 °F) to 300°C (570°F).

Η τεχνολογία της Cerabyte ξεχωρίζει για την εξαιρετική αντοχή της. Τα κεραμικά νανοστρώματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, πλημμυρών, ηλεκτρικών υπερτάσεων και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Αυτή η ανθεκτικότητα καθιστά τη λύση της Cerabyte ως μια δυνητικά ιδανική επιλογή για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Η εταιρία παρουσίασε πρόσφατα ένα λειτουργικό πρωτότυπο αυτού του συστήματος, αποδεικνύοντας την πρακτικότητά του και τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στην υπάρχουσα υποδομή αποθήκευσης.

Για την ιστορία, ο σχεδιασμός του συστήματος αποθήκευσης της Cerabyte μοιάζει με τις τρέχουσες ταινιοθήκες που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες, με τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε πολλαπλά κεραμικά στρώματα μέσα σε μεμονωμένες κασέτες. Αυτές οι κασέτες διαχειρίζονται ρομποτικά, μετακινούμενες μεταξύ των ραφιών αποθήκευσης και ανάγνωσης-εγγραφής ανάλογα με τις ανάγκες.

Μάλιστα, το κεραμικό σύστημα αποθήκευσης της Cerabyte όχι μόνο προσφέρει απαράμιλλη αντοχή έναντι των περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά εξαλείφει επίσης και την ανάγκη περιοδικής συντήρησης, όπως το λεγόμενο ‘re-silvering’ στις παραδοσιακές tape μονάδες.

Περισσότερα μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.

Προηγούμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου

Επόμενο Άρθρο

Που μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Οι επόμενης γενιάς AMD Ryzen 8000G APUs έρχονται και είναι ότι πρέπει για φτηνά PCs

Σε περίπτωση που θέλετε να χτίσετε νέο PC και το budget σας είναι περιορισμένο, ίσως να αξίζει να περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο, αφού τότε θα έρθουν στην αγορά οι ολοκαίνουργιοι Ryzen 8000G APUs της AMD. Περνώντας σε λεπτομέρειες, […]

Τα πρώτα υπερηχητικά solid state ακουστικά είναι γεγονός

Όλα τα ακουστικά χρησιμοποιούν φυσικούς ενισχυτές οι οποίοι παράγουν τον ήχο και τον προωθούν μέσω ενός διαφράγματος στο αυτί μας. Όσο κι αν έχουν εξελιχθεί, αυτή η προσέγγιση υπάρχει για πάνω από έναν αιώνα. Τώρα […]

Windows 11 2023 Update: Πλέον μπορείτε να τα εγκαταστήσετε πανεύκολα με USB

Οι μηχανικοί της Microsoft είχαν αντιμετωπίσει μια δυσκολία με το Media Creation Tool, το οποίο δεν είχε ενημερωθεί με τη νεότερη έκδοση των Windows 11. Πλέον, το πρόβλημα λύθηκε και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *