Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, 14:41

Τι πρέπει να προσέχετε αν πίνετε με τον τρόπο αυτό τον καφέ σας – Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινά επίσημα μέχρι να κατέβουν στο στομάχι οι πρώτες γουλιές καφέ.

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν ο καφές ή το τσάι σας είναι υπερβολικά ζεστά μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο

Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Προηγούμενο Άρθρο

Πόσο τρέξιμο χρειάζεται για να χάσετε βάρος – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Επόμενο Άρθρο

Κολωνός: «Ήμουν ερωτευμένος με τη 12χρονη» υποστήριξε ο Μίχος που κατηγορείται για βιασμό και μαστροπεία

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κορονοϊός: Το εμβόλιο σε παιδιά μειώνει τις πιθανότητες long covid

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε παιδιά μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε παιδιά και εφήβους, ενώ επιπλέον παρέχει επιπλέον προστασία της long covid, δηλαδή της εμφάνισης επίμονων προβλημάτων υγείας κατά τους μήνες μετά τη νόσηση. Τα παραπάνω προκύπτουν […]

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε κάνει όλα τα σωστά πράγματα -όπως να παρακολουθείτε την ωορρηξία και συχνές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια; […]

Περιττά κιλά: Πέντε συμβουλές για να βάλουμε τη ζυγαριά στη θέση της

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ζύγισμα μετά τις γιορτές μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού ίσως έχουμε… “τσιμπήσει” κάποια κιλά. Φάγαμε παραπάνω, κινηθήκαμε λιγότερο και όταν βρούμε το θάρρος και ανεβούμε στη ζυγαριά μας, αυτή μας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *