Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 23:15

Υεμένη: Οι πιθανές συνέπειες των αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τις τιμές του πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε πάνω από δώδεκα στόχους των Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες υποβόσκουν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Το αργό τύπου Brent σημείωσε άλμα έως και 2,5% λόγω των φόβων ότι θα υπάρξουν περισσότερες διαταραχές στη ναυτιλία και ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  αναλυτές αναφέρουν τι σημαίνουν οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου:

ING Groep NV

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζουν τα πλοία και των διαταραχών στις εμπορικές ροές από τις επιθέσεις των Χούθι, πρόκειται σαφώς για μια όξυνση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Αυτό υποδηλώνει “μεγαλύτερη πιθανότητα για διαταραχές και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων”, γεγονός που θα προσφέρει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, είπε, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί και η αγορά αρχίσει να βλέπει απειλές στις ροές που προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο. “Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αυτού του γεγονότος είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός”.

Vanda Insights

“Αρκετό μέρος του νέου ασφαλίστρου κινδύνου έχει ήδη τιμολογηθεί”, δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. “Μπορεί να δούμε το αργό να συσσωρεύει άλλο ένα ή δύο δολάρια… Περιμένω έναν βαθμό αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας στα πίσω κανάλια για να μην ξεφύγουν οι εντάσεις από τον έλεγχο και προκαλέσουν περιφερειακή πυρκαγιά”, δήλωσε, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θέλει να εξελιχθεί το χειρότερο σενάριο.

“Οι διακυμάνσεις των τιμών θα παραμείνουν οπωσδήποτε σε ισχύ καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται. Πρόκειται για μια άνιση διελκυστίνδα μεταξύ μιας πτωτικής προοπτικής για τα θεμελιώδη μεγέθη και ενός υποστηρικτικού πριμ κινδύνου στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Hari. “Από τώρα, και τα δύο αναμένεται να παραμείνουν στο παιχνίδι για τους επόμενους μήνες”.

Westpac Banking

“Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβαναν δράση εάν οι αντάρτες Χούθι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, οπότε η δράση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πραγματικά απροσδόκητη”, δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα και τον άνθρακα στην Westpac Banking Corp.

Οι αγορές έχουν αναμφισβήτητα επικεντρωθεί υπερβολικά στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει υποτιμηθεί μέχρι στιγμής το 2024, είπε. Με δεδομένο ότι οι ηγέτες των Χούτι έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ δεν θα περάσει χωρίς απάντηση, το West Texas Intermediate θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δολάρια.

Saxo Capital Markets

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αυτό θα μπορούσε να φέρει στο επίκεντρο τη ζήτηση πετρελαίου και καταφυγίου πολύ σύντομα, δήλωσε ο Charu Chanana, market strategist της Saxo Capital Markets Pte.

Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί “καθώς οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να αξιολογούν τους διάφορους καταλύτες από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην προσφορά εκτός ΟΠΕΚ και τις προοπτικές ζήτησης των ΗΠΑ και της Κίνας”.

Προηγούμενο Άρθρο

Απομακρύνεται ο Μάρτιος ως ο μήνας έναρξης για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Απογοήτευσαν τις αγορές τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Επόμενο Άρθρο

«Παράθυρο» ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες έως το 2025 μόνο με πληρωμή των εισφορών υγείας του 2023

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε λιανεμπόριο και βιομηχανία – Κυρώσεις από την 1η Απριλίου και 1η Μαΐου αντίστοιχα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, […]

Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο Attica – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Με τη συμμετοχή τριών υπουργών, Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη, και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, έχει προγραμματιστεί για σήμερα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Attica Group και […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες στο Γενικό Δείκτη – Πτώση και στην Ευρώπη εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων από Eurostat για τον πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα Παρασκευή (05.01.2024) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το ελληνικό, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα επιφυλακτικότητας για την επόμενη ημέρα. Κομβική αναμένεται να είναι η σημερινή ανακοίνωση από την Eurostat για την πορεία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *