Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 6:06

Τράπεζες: Εν αναμονή Attica Bank – Παγκρήτιας για νέες τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή 3»

Σε αναμονή για την υποβολή νέων αιτημάτων μεταβίβασης τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Οι δύο τράπεζες έχουν αποστείλει τα στοιχεία των δανείων που θέλουν να τιτλοποιήσουν στην DBRS και αναμένουν την αξιολόγηση του οίκου που είναι προαπαιτούμενο για την αποαναγνώριση των δανείων από τους ισολογισμούς τους. Μετά την αξιολόγηση, οι δύο τράπεζες θα καταθέσουν η καθεμία αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3» και τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων.

Το αίτημα αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε και θα φανεί το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα χρησιμοποιηθούν από το πακέτο εγγυήσεων, ύψους 2 δις. ευρώ, του «Ηρακλή 3» και η τυχόν ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσβλέπουν στον «Ηρακλή 3» για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον στόχο του 3% που έχει θέσει ο SSM για το 2025. Κάποιες από τις τράπεζες απέχουν ελάχιστα από τον στόχο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του δείκτη NPE κινείται σχεδόν στο 2%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023, προβάδισμα στη μείωση του δείκτη NPE έχει η Eurobank. H τράπεζα μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε 3,5% το 2023, από 5,2% το 2022. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 138 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά όμως χαμηλότερος των αρχικών προβλέψεων.

Θεαματική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατέγραψε η  Τράπεζα Πειραιώς, μειώνοντας τον δείκτη NPE κατά το ήμισυ, σε 3,5% το 2023, από 6,8% ένα χρόνο πριν. Τα NPE του Ομίλου υποχώρησαν σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 2,6 δισ. ένα χρόνο πριν.

Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 3,7% σε επίπεδο Ομίλου. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, ή 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Οι καθαρές ροές ΜΕΑ ανήλθαν σε μόλις περίπου 50 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2023, με τη συνολική μείωση ΜΕΑ να διαμορφώνεται σε 0,5 δισ. ευρώ για το 2023.

Τέλος, η Alpha Bank μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου στο 6%, κατά 120 μ.β. χαμηλότερα από το γ’ τρίμηνο 2023. Σε οργανικό επίπεδο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, καθώς οι υψηλότερες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Το δ’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ

Προηγούμενο Άρθρο

Live η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή: Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Επόμενο Άρθρο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Εγνατία Οδός: Η «ώρα» των υπογραφών για τη σύμβαση παραχώρησης

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Δημόσιο: Bonus παραγωγικότητας και στους υπαλλήλους κρατικής αρωγής

Η επέκταση του Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων και στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής για το έτος 2023 προωθείται με τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Η τροπολογία αφορά και σε όσους […]

«Κλειδώνει» η επιταγή ακρίβειας – Οι 6 έκτακτες και μόνιμες πληρωμές μέχρι τα Χριστούγεννα

Την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με βάση τα οποία, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της επιταγής […]

Χατζηδάκης: Έρχονται νομοσχέδια για δημόσιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και Υπερταμείο

Τρία σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις, την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και το Υπερταμείο, για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *