Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 4:14

Το διπλό στοίχημα του νέου επικουρικού για την οικονομία σήμερα και τις συντάξεις αύριο

Aντιμέτωπο με δύο στοιχήματα είναι το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο διοργάνωσε χθες (13.03.24) κεντρική εκδήλωση στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρώτο στοίχημα του ΤΕΚΑ αφορά στην προσέλκυση νέων ασφαλισμένων και συγκεκριμένα εκείνων που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, δηλαδή εκείνων που στις μέρες μας είναι έως 37 ετών. Το δεύτερο στοίχημα είναι η αποδοτικότερη και ασφαλέστερη επένδυση των εισφορών οι οποίες συγκεντρώνονται στους ατομικούς ασφαλιστικούς «κουμπαράδες» των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά με το πρώτο στοίχημα, αρχικά ο νόμος προέβλεπε προαιρετική ασφάλιση έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 όσων γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987. Ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή «προσέλευση» της εν λόγω κατηγορίας ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ «επέβαλε» την παράταση της προαναφερθείσας προθεσμίας κατά ένα έτος. Έτσι όσοι ασφαλισμένοι είναι έως 37 ετών μπορούν να μετεγγραφούν από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, οικειοθελώς, στο ΤΕΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΤΕΚΑ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των ασφαλισμένων προκειμένου να πειστούν να ασφαλιστούν στον εν λόγω ταμείο.

Το δεύτερο στοίχημα αφορά τις επενδύσεις των εισφορών των ατομικών ασφαλιστικών «κουμπαράδων» με στόχο μελλοντικές επικουρικές συντάξεις (από το ΤΕΚΑ), πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του επικουρικού κλάδου του ΕΦΚΑ. O αρχικός προγραμματισμός του ΤΕΚΑ προέβλεπε την διαμόρφωση ενός καθορισμένου επενδυτικού προϊόντος (default) εντός του 2023, κάτι όμως που έλαβε «σιωπηρή» παράταση για φέτος, με τις πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως οι πρώτες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα θα «τρέξουν» από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ, από το 2022 οι εισφορές των ασφαλισμένων (βασικά όσων έχουν πρωτασφαλιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι υποχρεωτικά εντάσσονται στο ΤΕΚΑ) είναι αποταμιευμένες στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, με πολύ χαμηλές, όμως, αποδόσεις.

Αυτή η κατάσταση, όμως, προγραμματίζεται να αλλάξει σε τρεις μήνες από σήμερα, με τις επενδύσεις των εισφορών -όχι απαραίτητα του συνόλου τους (καθώς δεν αποκλείεται ένα μέρος τους να παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδας)- να πηγαίνουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -αν και όχι κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του newsit.gr- σε ελληνικά ομόλογα και ελληνικές μετοχές.

Το άλλο μέρος τους, το οποίο θα αποτελεί το πλειοψηφικό «πακέτο» των αποθεματικών στους ατομικούς ασφαλιστικούς «κουμπαράδες» θα επενδυθεί σε διεθνείς τίτλους (ομόλογα, μετοχές).

Ειδικά, σε σχέση με τις επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους αναμένονται υψηλές αποδόσεις, τουλάχιστον τα επόμενα 2 έτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ θα αυξήσουν τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά κεφαλαίων, κάτι που αποτελεί μέγα ζητούμενο για την παραπέρα ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στις υφιστάμενες συνθήκες υψηλών επιτοκίων δανεισμού (λόγω των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ).

Συνεπώς, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, όσοι περισσότεροι ασφαλισμένοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1987 μετεγγραφούν προαιρετικά στο ΤΕΚΑ (από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ) τόσο περισσότερα κεφάλαια θα μπορούν να επενδυθούν σε ελληνικές μετοχές και έτσι στην πραγματική οικονομία με συνέπεια την ανάπτυξη της, υψηλότερη απασχόληση, υψηλότερους μισθούς, υψηλότερα έσοδα στα ταμεία (από εισφορές) και υψηλότερες -μελλοντικά- συντάξεις.

Ανοιχτό, όμως, αναμένει το στις μετοχές ποιων επιχειρήσεων θα επενδυθούν οι «κουμπαράδες» του ΤΕΚΑ, με τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι να προβλέπουν εταιρείες υποδομών ή άλλες μικρότερες αναδυόμενες επιχειρήσεις.

Προηγούμενο Άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτείται ο Όθωνας Ηλιόπουλος, στη θέση του η Πόπη Τσαπανίδου

Επόμενο Άρθρο

Παπαθανάσης: Έρχονται αλλαγές στο εθνικό σχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης με νέες απεντάξεις έργων

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Επαγγελματικά ακίνητα: 7 ερωτήσεις – απαντήσεις για την έκταση της κρίσης στην Ευρώπη

Η αφερεγγυότητα μεγάλων τμημάτων του αυστριακού επενδυτή ακινήτων Signa Group του Rene Benko και αρκετών κατασκευαστών έργων δείχνει σαφώς ότι η αγορά εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε κρίση. Δεν πλήττεται μόνο η Γερμανία, αλλά η κρίση των ακινήτων στην […]

ΑΑΔΕ: Λογισμικό σε εστιατόριο «έσβηνε» το 60% των αποδείξεων

Λαβράκι έβγαλε ξανά η εφαρμογή Appodixi, καθώς εντοπίστηκε παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιούσε εστιατόριο και το οποίο μπορούσε να σβήνει το 60% των αποδείξεων. Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε πειράξει το […]

NJV Athens Plaza: Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Συντάγματος – Τα νέα «πράσινα» σχέδια

Την νέα επένδυση σε 50 «έξυπνες» Business Classic Rooms στο πλαίσιο προγράμματος ανακαίνισης για τη διετία 2023 με 2024 ανακοίνωσε η διοίκηση του NJV Athens Plaza, του ιστορικού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αειφόρας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *