Σάββατο, 17 Μαΐου 2025, 4:44

Τι πρέπει να προσέχετε αν πίνετε με τον τρόπο αυτό τον καφέ σας – Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινά επίσημα μέχρι να κατέβουν στο στομάχι οι πρώτες γουλιές καφέ.

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν ο καφές ή το τσάι σας είναι υπερβολικά ζεστά μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο

Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Προηγούμενο Άρθρο

Πόσο τρέξιμο χρειάζεται για να χάσετε βάρος – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Επόμενο Άρθρο

Κολωνός: «Ήμουν ερωτευμένος με τη 12χρονη» υποστήριξε ο Μίχος που κατηγορείται για βιασμό και μαστροπεία

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Στα σκαριά μεγάλη κλινική δοκιμή από ανταγωνιστική της Neuralink του Έλον Μασκ

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινά η προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή από την εταιρεία Synchron, ανταγωνιστική της Neuralink του Έλον Μασκ. Μεγάλη ανταγωνίστρια του Έλον Μασκ Synchron σχεδιάζει να ανοίξει ηλεκτρονικό μητρώο […]

Πώς η στοματική υγεία βοηθά στο να είμαστε υγιείς

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή γνωστούς ή ανθρώπους της οικογένειάς μας, να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί κάποιο δόντι πονάει ή έχει σπάσει, ή πρήζεται ή έχει κινητικότητα. Συνήθως λόγω φόβου […]

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε σε κάρβουνο – Χρήσιμες συμβουλές

Όταν ψήνουμε τρόφιμα σε κάρβουνο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) και οι αλδεΰδες. Το ψήσιμο με κάρβουνο μπορεί να είναι μια ευχάριστη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *