Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:15

Τι είναι η λαμβλίαση που «χτυπάει» χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Τα συμπτώματα

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αρκετοί και στην Ελλάδα, προσβάλλονται κάθε χρόνο από λαμβλίαση, μία παρασιτική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα.

Μέσα σε δύο χρονιές (το 2018 και το 2019) καταγράφηκαν συνολικά περισσότερα από 39.000 περιστατικά από την λοίμωξη λαμβλίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Τα περισσότερα παρατηρήθηκαν σε μικρά παιδιά (ηλικίες έως 4 ετών), κυρίως δε στα αγόρια.

Βέλγιο και Βουλγαρία ήταν οι χώρες όπου αναφέρθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Σε απόλυτους αριθμούς όμως Βρετανία και Γερμανία είχαν τα περισσότερα (ανήλθαν σε 10.615 και 6.691 αντιστοίχως τις δύο χρονιές). Στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικώς 112.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις νεότερες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Η πιο πρόσφατη αφορά τα δεδομένα του 2018 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, το 2018 λαμβλίαση ανιχνεύθηκε σε 21.049 άτομα (αναλογία 5,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού).

Τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είχαν Βέλγιο και Βουλγαρία. Έφτασαν στα 20,8 ανά 100.000 πληθυσμού και 15 ανά 100.000, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα είχαν 61 κρούσματα (ή 0,6 ανά 100.000 πληθυσμού).

Αντίστοιχα το 2019 υπήρξαν 18.004 κρούσματα (ή 5,2 ανά 100.000 πληθυσμού). Και πάλι τα περισσότερα είχαν Βέλγιο και Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα είχε 51.
Και τις δύο χρονιές τα μικρά παιδιά, ιδίως τα αγόρια, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Τι είναι η λαμβλίαση

Η λαμβλίαση (στα λατινικά λέγεται giardiasis – γιαρδίαση) είναι μία συχνή παρασιτική λοίμωξη. Προκαλείται από ένα πρωτόζωο που λέγεται giardia lamblia (εξ ου και η διπλή ονομασία). Το παράσιτο αυτό συνήθως μολύνει ένα άτομο όταν καταναλώσει νερό ή τροφή μολυσμένα με τις κύστεις του. Ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή με έναν πάσχοντα (π.χ. μέσω σεξουαλικής επαφής), σύμφωνα με το ECDC.

Το νερό που μπορεί να γίνει πηγή μετάδοσης μπορεί να είναι πόσιμο ή νερό σε πισίνες ή σε υδάτινα πάρκα.

Η λαμβλίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να υποχωρήσει μόνη της. Μπορεί όμως να προκαλέσει και συμπτώματα, όπως:

-Κόπωση
-Τυμπανισμό
-Οξεία διάρροια
-Κράμπες στο στομάχι
-Άλλα χρόνια γαστρεντερικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λαμβλίαση είναι κατά βάση τροφιμογενές νόσημα. Τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλωθούν 1-2 εβδομάδες μετά την έκθεση στις κύστεις του πρωτόζωου. Η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει επί ημέρες έως εβδομάδες.

Προηγούμενο Άρθρο

Επανάσταση κατά του καρκίνου με προσωποποιημένα εμβόλια – Ο «δρόμος» του mRNA, τι λένε οι επιστήμονες

Επόμενο Άρθρο

Παναθηναϊκός: «Κλείνει» δανεικό τον Ακαϊντίν και στοχεύει σε δεύτερη μεταγραφή για την άμυνα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αναίμακτη ρινοπλαστική: Η πλαστική στη μύτη χωρίς χειρουργείο και πόνο

Η μη επεμβατική ρινοπλαστική ή αλλιώς αναίμακτη ρινοπλαστική, είναι μία πρωτοπόρος, ανώδυνη και προσιτή οικονομικά εναλλακτική λύση έναντι του παραδοσιακού χειρουργείου για πλαστική στη μύτη με εξαιρετικά και άμεσα αποτελέσματα. Η μύτη είναι ένα από τα βασικά […]

Καρότα: Το λαχανικό που προστατεύει την όραση, την καρδιά και το ανοσοποιητικό

Τα καρότα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, τα καρότα έχουν αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία. Το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι μια από τις αναγκαίες προσθήκες […]

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για πρόωρο τοκετό

Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται ο τοκετός που εξελίσσεται και πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα και αφορά το 8% των κυήσεων. Αν και υπάρχει ομοφωνία για το ανώτερο χρονικό όριο, το κατώτερο όριο στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *