Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 4:53

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Στο τελικό στάδιο το πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με γοργούς ρυθμούς πλησιάζει η έναρξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, του προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), που έχει ως στόχο να δώσει μία «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Μόλις προ δύο ημερών, την Τρίτη (26.3.2024) έληξε η διορία που είχε θέσει η HDB στην πρόσκληση της προς τις τράπεζες, προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και τώρα αναμένονται τα επόμενα βήματα από πλευράς τραπεζών.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ εγγυάται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις το 80% και σε υφιστάμενες το 70% δανειακής χρηματοδότησης, ενώ επιδοτεί με 2 μονάδες το επιτόκιο δανείου που θα λαμβάνουν οι εταιρείες. Στο εγγυοδοτικό σκέλος, το 40% του δανείου θα είναι με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο 60% με επιδότηση τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ o προκάτοχος του, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων.

Επίσης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Συνολικά, το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με χρηματοδοτικό κονδύλιο ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+ θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας και των σχετικών ανθρώπινων δεξιοτήτων.

Προηγούμενο Άρθρο

Περιζήτητες οι πολυτελείς κατοικίες των ισχυρών παικτών του real estate

Επόμενο Άρθρο

Στεφ Κάρι: Η απογοήτευση στην αποβολή του Ντρέιμοντ Γκριν και η «έκρηξη» του, μόλις «καθάρισε» τη νίκη των Γουόριορς

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ανακαίνιση σπιτιών: Φορολογικά κίνητρα έως και 16.000 ευρώ κερδίζουν όσοι παίρνουν αποδείξεις

Φορολογικά κίνητρα για ανακαίνιση σπιτιών προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το ύψος της μείωσης του φόρου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.200 ευρώ σε ετήσια βάση και […]

«Είδος πολυτελείας» το ελαιόλαδο: Η αύξηση της τιμής φέρνει φαινόμενα νοθείας

Στα ύψη παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές, πλέον, να αντιμετωπίζουν το λάδι ως είδος πολυτελείας. Πωλούν σπορέλαιο σε ανυποψίαστους καταναλωτές Η αύξηση της τιμής έχει αυξήσει και τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο – με πολλούς επιτήδειους να πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές […]

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Εγνατία Οδός: Η «ώρα» των υπογραφών για τη σύμβαση παραχώρησης

Έρχεται η ώρα για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατία Οδού ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis (ποσοστά 75% – 25% αντίστοιχα στην παραχώρηση, 100% η ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή). Όπως και πρόσφατα είχαμε αναφέρει, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *