Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:44

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Σε μια δύσκολη άσκηση… ισορροπιών εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.

Αυτή ήταν και η εκτίμηση, πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολη» τόνισε και κάλεσε τους «27» να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους, προκειμένου να προκύψει σήμερα μία συμβιβαστική λύση «για χάρη της ενότητας της Ε.Ε.», όπως είπε, με το βασικό «αγκάθι» να είναι η διαφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για την Ελλάδα μεγάλο ζητούμενο είναι οι αμυντικές δαπάνες, αλλά και οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση να μην λαμβάνονται υπόψη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την κλιματική κρίση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση με το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αναγκαιότητα.

Η Αθήνα ζητά από τους εταίρους πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Πρόσθετη στήριξη για το μεταναστευτικό ζητά η Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψιν μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι οι «27» θα συναινέσουν να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή να οδηγήσουν σε νέες ροές προς την Ευρώπη, πιέζοντας τα σύνορα στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα.

Προηγούμενο Άρθρο

Kατσαφάδος: Οι χούλιγκαν δεν λειτουργούν με οπαδικά κριτήρια, στρατολογούν για εγκληματικές οργανώσεις – Πώς θα ξανανοίξουν τα γήπεδα

Επόμενο Άρθρο

«Σήμα» ΕΚΤ για κλιμάκωση του τραπεζικού ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πολλαπλά μηνύματα για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο και πότε θα ψηφιστεί

Με τη συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε να στείλει μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, για την ανάγκη να ψηφιστεί η ισότητα στον γάμο και να ξεκαθαρίσει “γωνίες” της νομοθετικής πρωτοβουλίας που επεξεργάζεται […]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την έναρξη του διαλόγου για την νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια κηρύσσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξης που θα παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση. Η συζήτηση που ξεκινά για τα ομόφυλα ζευγάρια με την κοινωνία, […]

Εντάσεις, γκρίνια και αλλαγές στάσης στο κυβερνητικό «φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε το… “φροντιστήριο” στο πρώτο γκρουπ των βουλευτών της Ν.Δ., από το οποίο δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις για την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *