Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 5:23

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η πρόταση για αποχώρηση από την ευρωομάδα της Αριστεράς – Οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις

Στο συνέδριο παραπέμπεται η πρόταση των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να αποχωρήσει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να προσχωρήσει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται αρνητικός επί της αρχής.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προτίθεται να διατηρήσει το καθεστώς που υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκε στην ομάδα της Αριστεράς, ο ίδιος ωστόσο συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρητή στους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, και Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσαν χθες αιφνιδιαστικά την πρόταση τους ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς πιστεύουν ότι η μάχη δεν θα κριθεί στο πεδίο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά σε εκείνο της κεντροαριστεράς.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο τους και προσθέτουν:

«Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.

Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά».

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν πάντως την ενόχληση τους για τον αιφνιδιασμό ενώ έλεγα ότι μία τέτοια πρόταση θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί στα συλλογικά όργανα, όπως για παράδειγμα στο συνέδριο.

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι «στο Συνέδριο του Απριλίου 2022 ψηφίστηκε ομόφωνα ότι το Κόμμα “ανήκει στην οικογένεια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς” (άρθρο 1), καθώς και ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις παντού στον κόσμο των οποίων η δράση και η λειτουργία διέπονται από ανάλογες αρχές και αποσκοπούν σε ανάλογους στόχους».

Εξάλλου, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συμβάλει στη συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αξιοποιώντας τη θέση του ως μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας και αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες εκλογικά δυνάμεις της.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι μία τέτοια πρόταση θα έπρεπε κατ’ αρχήν να κατατεθεί και να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα – για παράδειγμα στο συνέδριο- . Επισήμαιναν ακόμα ότι πολιτικά ήταν λάθος η στιγμή καθώς το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Μάλιστα υπενθύμιζαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξίδι του στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην ομάδα left, της οποίας μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ακόμα και σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα έλεγαν ότι και στο παρελθόν είχε υπάρξει μία τέτοια συζήτηση γι αυτό το θέμα αλλά όμως ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και συνολικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει ότι το κόμμα τους θα πρέπει να παραμείνει στην Αριστερά διαδραματίζοντας σημαντικό μελλοντικό ρόλο.

Έντονη αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία και ιδιαίτερα αρνητικός λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο» – δηλαδή δεν πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εάν το κόμμα ενταχθεί στους Σοσιαλιστές.

Χαρακτήρισε ακόμα λάθος την άποψη των συντρόφων του σημειώνοντας ότι «καλό είναι να ρωτάνε και την άποψη των υπαρχόντων ευρωβουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΑ στο ευρωκοινοβούλιο».

Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι «είναι φθαρμένη και τελειωμένη η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας».

«Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης είπε στις Βρυξέλλες πρόσφατα ότι θα παραμείνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ στη left και ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο» πρόσθεσε με νόημα και αναρωτήθηκε «γιατί τότε όχι στους Πράσινους, έχουν περισσότερες Καϊλήδες στις τάξεις τους;».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρα ο οποίος ανέφερε ότι «οι συνθήκες είναι κρίσιμες, το θέμα θα συζητηθεί και στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στο ανώτατο κομματικό όργανο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά».

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Επόμενο Άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το συνέδριο

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κασσελάκης: Η ιδέα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος είναι κουζουλή και παγκόσμια πρωτοτυπία

Την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση ενός απλού και σταθερού σε βάθος δεκαετίας συστήματος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών. «Η ιδέα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, είναι […]

Χάρης Δούκας: Σκανδαλώδης η τροπολογία για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και εκδικητική στάση της κυβέρνησης

Για εκδικητική τροπολογία κάνει λόγο ο νέος Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, σχολιάζοντας τον νέο ορισμό της σύνθεσης της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Με την τροπολογία προβλέπεται πως στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα δεν θα υπάρχει ο Δήμαρχος […]

Ο Κασσελάκης αποΤσιπροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου και άλλων

Ξεκίνησε και επίσημα από χθες Πέμπτη (29.02.2024) το σχέδιο αποΤσιπροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με την απόλυση του διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργακόπουλου – ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για τα οικονομικά – και πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *