Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:39

Συνέδριο ΣΕΤΕ: Ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό περιβάλλον

Χρονιά σταθμός ήταν το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τίτλο «Reframing Tourism». Παράλληλα τάχθηκαν στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του, προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στην ομιλία του επισήμανε ότι «η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες, τον δημόσιο διάλογο και τα τουριστικά μεγέθη, διαμορφώνοντας έναν νέο πλαίσιο ανάπτυξης για τον ελληνικό Τουρισμό». Παράλληλα χαρακτήρισε το 2023 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο καθώς, εκτός από τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού και την ανθεκτικότητα που επέδειξε εν μέσω σειράς περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική αλλαγή στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη βαρύτητα της βιωσιμότητας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ο κ. Παράσχης, ο ΣΕΤΕ καλείται να επιτελέσει με τον καλύτερο και πλέον αξιόπιστο τρόπο τη θεσμική του αποστολή, εκφράζοντας την ενότητα του τουριστικού τομέα, και εκκινώντας σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στους στρατηγικούς πυλώνες του Συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια (επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, υποδομές, διαχείριση προορισμών, αγορά εργασίας) τονίζοντας ότι οι λύσεις για τα θέματα αυτά είναι απαραίτητο να εντάσσονται σε ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με άξονα τη βιωσιμότητα και ότι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή.

Ο κ. Παράσχης ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας τη νέα πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ εντός του 2024 για την ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων για τη μετάβαση και πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων προς βιώσιμη λειτουργία.

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στοχεύουμε στο να συνθέσουμε ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο στο διεθνές περιβάλλον που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία και τις αρχές της βιωσιμότητας. Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί για εμάς η οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, με μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό κεφάλαιο και με την διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας των προορισμών. Για όλους αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η ορθολογική οργάνωση της τουριστικής ανάπτυξης στον χώρο έχει βαρύνουσα σημασία. Σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς, εργαζόμαστε για να θέσουμε προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται με ρυθμό ταχύτερο από τις εκτιμήσεις και το κόστος της, αν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής και μετριασμού, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 δις Ευρώ, ενώ αν ληφθούν μέτρα προσαρμογής το κόστος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο μισό, σύμφωνα με την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τουριστικού και βιώσιμου προορισμού τόνισε τον ρόλο του Υπουργείου Ανάπτυξης ως προς την ανάπτυξη μίας ταχύτερης αξιολόγησης των επιχειρήσεων, με την τυποποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων με έμφαση στην επίδοση. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε επιχείρησης, με τον Υπουργό να προσδιορίζει χρονικά την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον.

Προηγούμενο Άρθρο

Κασσελάκης: Η ιδέα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος είναι κουζουλή και παγκόσμια πρωτοτυπία

Επόμενο Άρθρο

NJV Athens Plaza: Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Συντάγματος – Τα νέα «πράσινα» σχέδια

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ανακαίνιση σπιτιών: Φορολογικά κίνητρα έως και 16.000 ευρώ κερδίζουν όσοι παίρνουν αποδείξεις

Φορολογικά κίνητρα για ανακαίνιση σπιτιών προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το ύψος της μείωσης του φόρου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.200 ευρώ σε ετήσια βάση και […]

«Σήμα» ΕΚΤ για κλιμάκωση του τραπεζικού ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις

Τα προμηνύματα από το «γήπεδο» της ΕΚΤ για τα επιτόκια δείχνουν ότι μέσα στο 2024 θα αρχίσει η κάθοδος των επιτοκίων, ύστερα από ένα ανοδικό σερί που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και έφερε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ […]

Γερμανικό «παράθυρο» για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

“Παράθυρο” για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία άφησε εμμέσως χθες (13.12.23) η ανακοίνωση της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας για το κλείσιμο της “τρύπας” των 17 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας, μετά από […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *