Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 21:15

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

Στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2023, όπου κυρίαρχο θέμα είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, οι “27” – ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – καλούνται να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο τραπέζι με τη θέση ότι είναι αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. και να θέσει θέμα περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για μετανάστευση και φυσικές καταστροφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στη Σύνοδο Κορυφής τη… “δυσαρμονία”, να μη στηρίζονται περισσότερο τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις και την ίδια ώρα να προβλέπονται πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, το διάστημα που προηγήθηκε, αναζήτησε συμμάχους σε αυτή τη συζήτηση, όπως στην τελευταία συνάντηση του στη Γερμανία με τον Καγκελάριο Σολτς και προσφάτως με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, στη Χάγη.

Αίτημα για πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση είναι προκλήσεις που η συγκυρία τις καθιστά προτεραιότητες για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, κάνοντας αναφορά σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, θα επισημάνει ότι είναι πολύ πιθανό κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους, με νέες ροές που θα προστεθούν στις σημερινές, επιβαρύνοντας τους ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενεί η χώρα μας στο έδαφος της.

Πάγια είναι δε η θέση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά και υπό αυτό το πρίσμα το θέμα της προστασίας τους αφορά όλα τα κράτη – μέλη.

Παράλληλα, αναμένεται να σημειώσει ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών – μελών.

Αίτημα για αυξημένο προϋπολογισμό για φυσικές καταστροφές…

Όσον αφορά στην κλιματική κρίση, η θέση της Αθήνας είναι ότι η η κλιματική αλλαγή έχει ήδη “δείξει τα δόντια της” στις χώρες της Ευρώπης, απειλώντας όχι μόνο τις εθνικές οικονομίες αλλά και τους πολίτες της και την κοινωνική συνοχή, και ότι οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

“Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών”

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ξανά το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας από τους υπολογισμούς του ελλείμματος. Παράλληλα, να δηλώσει ότι η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται και η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο παρουσιαστής Κρις Κουόμο ξεσπά σε γέλια σε συνέντευξη με Tik Toker με σύνδρομο Τουρέτ

Επόμενο Άρθρο

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την Αθηνά Παπαχρήστου, την γιαγιά που δώρισε ασθενοφόρο

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Εντάσεις, γκρίνια και αλλαγές στάσης στο κυβερνητικό «φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε το… “φροντιστήριο” στο πρώτο γκρουπ των βουλευτών της Ν.Δ., από το οποίο δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις για την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Με […]

Επιμένει ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Έφερε φωτογραφίες διαφημίσεων για «sugar daddies» στη Βουλή

Mε φωτογραφίες από τις πλατφόρμες των sugar daddies και καταγγελίες για την “σαπίλα του καπιταλισμού” επιχείρησε να απαντήσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα κόμματα που τον καλούν να ζητήσει συγνώμη για την χθεσινή […]

Μητσοτάκης από το Νταβός: «Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας»

Σε συζήτηση για την Πράσινη Μετάβαση συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας, αναφέρθηκε στην διείσδυση των ΑΠΕ και πόσο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *