Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 6:27

Σπόντες και μαθήματα ιστορίας από Μπίμπι: «Οι Αμερικανοί δεν ρώτησαν τον Ρούσβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ»

Μια συνέντευξη με πολλαπλούς αποδέκτες έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τη στιγμή που οι Ισραηλινές Δυνάμεις συνεχίζουν χτυπάνε τη Γάζα αυξάνοντας τις λίστες των νεκρών αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα οι σφοδρές μάχες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Al-Shifa έχουν φέρει σε οικτρή θέση τον κόσμο, με ασθενείς και προσωπικό εγκλωβισμένους, ασθενοφόρα να μη μπορούν να συλλέξουν τραυματίες και τα συστήματα υποστήριξης να είναι δίχως ρεύμα.

Θέλοντας, όμως, ο Ισραηλινός ηγέτης να «αγγίξει» το αμερικανικό κοινό, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στη Χαμάς για τους νεκρούς αμάχους, παίζοντας στο «γήπεδο» της Ουάσινγκτον, ώστε να δημιουργήσει συναισθηματικούς συνειρμούς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη Dana Bash στο CNN την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου αμφισβήτησε τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, αν βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, εάν είχαν σκοτωθεί «50.000 Αμερικανοί» και με «10.000 Αμερικανούς κρατούμενους (ως) ομήρους, συμπεριλαμβανομένων μωρών, γυναικών και παιδιών».

Η ευθύνη για τους νεκρούς αμάχους πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στη Χαμάς, όχι στον Ισραηλινό στρατό, λέει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

«Θα επιστράτευαν [οι ΗΠΑ] όλη τους την ισχύ και θα κυνηγούσαν αυτούς τους δολοφόνους» είπε, προσθέτοντας στη συνέχεια «τι θα έκαναν άραγε [οι ΗΠΑ] αν αυτοί οι δολοφόνοι εγκαθίσταντο σε νοσοκομεία και σχολεία;» ρώτησε.

Στη πραγματικότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πρόσφατα ζήτησε από τους Ισραηλινούς εταίρους να μην προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων, απηχώντας σε κάποιο βαθμό τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ.

Έτσι ο Νετανιάχου απάντησε, πως αν και «οποιαδήποτε ζωή αμάχου χαθεί είναι μια τραγωδία» ωστόσο «η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί καθαρά στη Χαμάς επειδή τους εμποδίζει να εγκαταλείψουν μια εμπόλεμη ζώνη μερικές φορές στο με όπλο, εκτοξεύτηκε στην ίδια συνοικία, που θεσπίσαμε τις προάλλες, για να αποτρέψουμε τους Παλαιστίνιους να αφήσουν το κακό. Βάζει ρουκέτες μέσα σε σχολεία, νοσοκομεία, που έχει τούνελ κάτω από τα κρεβάτια των παιδιών. Με αυτό έχουμε να κάνουμε» είπε.

«Χάρη σε εμάς μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών αμάχων»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάλιστα πρόσθεσε πως νομίζει ο αριθμός των απωλειών αμάχων μειώθηκε χάρη ακριβώς στη χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών.

Αυτό επιτεύχθηκε, επειδή οι άνθρωποι «ακούσανε τις εκκλήσεις μας» και «μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και αψηφήφουνν τις προσπάθειες της Χαμάς να τους κρατήσει εκεί».

Ερωτηθείς για τα νοσοκομεία στη Γάζα, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους εν μέσω μαχών, αλλά επιμένει ότι δεν θα δοθεί ασυλία στους τρομοκράτες της Χαμάς.

«Προφανώς πορευόμαστε προσεκτικά όταν πρόκειται για νοσοκομείο, αλλά επίσης δεν πρόκειται να δώσουμε ασυλία στους τρομοκράτες».

Είπε επίσης ότι «Βοηθάμε [τους πολίτες] δημιουργώντας ασφαλείς περιοχές. Έτσι έχουμε ορίσει διαδρομές προς μια ασφαλή ζώνη, νότια της πόλης της Γάζας, όπου δεν υπάρχουν μάχες. Τους λέμε προχωρήστε, προχωρήστε. Σήμερα. Θέλουμε όλοι οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο και η Χαμάς κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους κρατήσει σε κίνδυνο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να στρέψει ξανά τα πυρά του στον γ.γ. γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί για την ισραηλινή κυβέρνηση μετά την 7η Οκτωβρίου. «θα ήθελα να δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οποίος βασικά ρίχνει την ευθύνη στο Ισραήλ, να αποδώσει τις ευθύνες στους άγριους και απαιτήσεο να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς θέλει μια σειρά παύσεων των συγκρούσεων, το οποίο δεν πρόκειται να τους το δώσει το Ισραήλ. «Αυτό είναι όπως οι Γερμανοί μετά τη Νορμανδία» είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας την ανάπαυλα που αναζητούσαν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σύμμαχοι άρχισαν να βαδίζουν προς τη Γερμανία μετά την απόβασή τους τον Ιούνιο του 1944 στη Νορμανδία.

Περί ευθύνης… Οι Αμερικανοί δεν ρωτήσαν τον Ρούσβελτ

Δεδομένης της εσωτερικής κριτικής που έχει δεχτεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τους χειρισμούς του και την αποτυχία του στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας, έκανε ξανά σύγκριση με ιστορικά γεγονότα των ΗΠΑ.

«Ρώτησαν οι άνθρωποι τον Φράνκλιν Ρούσβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ; Ρώτησαν τον Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου;» είπε.

Στην πραγματικότητα, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, λέγοντας ότι θα υπήρχε χρόνος για τέτοιες «δύσκολες» ερωτήσεις μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Θα μου κάνουν σκληρές ερωτήσεις, τώρα πρέπει να ενώσουμε τους χώρα μόνο για έναν σκοπό. Δημιούργησα μια κυβέρνηση ενότητας, η χώρα είναι ενωμένη όπως ποτέ πριν» ενώ δεσμεύτηκε να δώσει εξηγήσεις μετά τον πόλεμο.

«Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για αυτό μετά τον πόλεμο, ας εστιάστε στη νίκη. Αυτή είναι η ευθύνη μου».

Τι θα κάνει μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Αναφερθείς στα σχέδια της χώρα του για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι ο πρώτος στόχος είναι η καταστροφή της Χαμάς. Ο δεύτερος στόχος είναι «η υπερισχύουσα προσέγγιση του ισραηλινού στρατιωτικού φακέλου» και ο τρίτος στόχος είναι ότι η επόμενη «πολιτική αρχή της Γάζας πρέπει να συνεργαστεί για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε δει οπουδήποτε φεύγουμε, απλώς βγαίνουμε, το δίνουμε σε κάποια άλλη δύναμη – πολύ σύντομα η τρομοκρατία αναζωπυρώνεται».

Προηγούμενο Άρθρο

Κασσελάκης σε Τσακαλώτο & Πέρκα: Επιστρέψτε τις έδρες στο κόμμα – Παίρνει πίσω το δημοψήφισμα

Επόμενο Άρθρο

Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι πλέον, στα μάτια του κόσμου, μία χώρα που σκοτώνει μωρά

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Φιλιππίνες: Μεγάλος σεισμός 7 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί Μιντανάο – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ταρακουνήθηκε σήμερα (17.11.2023) από ισχυρό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το νησί Μιντανάο στις Φιλιππίνες. Ο σεισμός στο νησί των Φιλιππίνων είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και ήταν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως […]

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ μεγάλος νικητής στην Άιοβα – «Είναι καιρός η χώρα να ενωθεί»

Παρά το πολικό ψύχος οι Αμερικάνοι της Άιοβα πήγαν να ψηφήσουν στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, αναδεικνύοντας ως νικητή τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και δίνοντας νέα πνοή στον προεκλογικό αγώνα του. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε, μετά […]

Ο Τζο Μπάιντεν αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία με φουλ επίθεση σε Τραμπ

Την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 με μια μεγάλη ομιλία σήμερα, η οποία θα επικεντρωθεί στον κίνδυνο για τη δημοκρατία που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *