Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 2:04

Πρώτος νεκρός από την ευλογιά της Αλάσκας – Τι είναι και πως μεταδίδεται

Ένας ηλικιωμένος άνδρας από την περιοχή Φέρμπανκς είναι ο πρώτος νεκρός από την ευλογιά της Αλάσκας. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που πολύ πρόσφατα ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο άνδρας που καταγράφηκε ως ο πρώτος θάνατος από την ευλογιά της Αλάσκας ήταν ένας από τους συνολικά επτά ασθενείς, μεταξύ αυτών και παιδιά. Όλοι τους ζουν στην περιοχή Φέρμπανκς, εκδήλωσαν ήπια μορφή της νόσου και δεν χρειάστηκαν θεραπεία.

Ο ηλικιωμένος πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου ύστερα από νοσηλεία. Καταγόταν από την χερσόνησο Kenai, στα νότια της Αλάσκας. Λάμβανε φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλτικά) και αυτό ίσως συνέβαλλε στη σοβαρότητα της ευλογιάς που εκδήλωσε.

Πιθανότητα κόλλησε την ευλογία από μια γάτα. Ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος πως μολύνθηκε. Ανέφερε όμως, ότι φρόντιζε μία αδέσποτη γάτα στην αυλή του σπιτιού του και εκείνη κάποια στιγμή τον γρατζούνισε. Την ευλογιά της Αλάσκας, την εκδήλωσε μετά από αυτό το συμβάν και πίστευε ότι αυτή ήταν η πηγή της μόλυνσής του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο άτυχος άνδρας είχε παρουσιάσει ένα κόκκινο εξόγκωμα στην δεξιά μασχάλη του. Ο γιατρός του χορήγησε αντιβιοτικά, αλλά η κατάστασή του επιδεινωνόταν. Σταδιακά ανέπτυξε εντεινόμενο πόνο στην περιοχή του εξογκώματος και στον ώμο, καθώς και έντονη κόπωση.

Όταν επηρεάστηκε το εύρος κινήσεως του δεξιού χεριού του, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Άνκορατζ. Εκεί ενημέρωσε τους γιατρούς πως είχε και δερματικές βλάβες, οι οποίες έμοιαζαν με εκείνες της ευλογιάς της Αλάσκας.

Αν και αρχικά ανταποκρίθηκε σε ενδοφλέβια αγωγή που του έγινε, οι δερματικές πληγές αργούσαν να επουλωθούν. Επιπλέον, εκδήλωσε νεφρική ανεπάρκεια και άλλες συστηματικές επιπλοκές, που τελικά του κόστισαν τη ζωή.

Τι είναι η ευλογιά της Αλάσκας

Η νόσος προκαλείται από έναν ιό του γένους Orthopoxvirus. Στο ίδιο γένος ανήκει και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) αλλά και της κοινής ευλογιάς (variola) που έβλαψε επί αιώνες την ανθρωπότητα, έως ότου εκριζώθηκε τη δεκαετία του 1970 με τη βοήθεια των εμβολίων.

Η ευλογιά της Αλάσκας αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2015 σε έναν ενήλικα με χαρακτηριστικό τοπικό εξάνθημα και διογκωμένους λεμφαδένες.

Ο ιός της ευλογιάς της Αλάσκας (AKPV) ως φαίνεται κυκλοφορεί στα μικρά θηλαστικά αυτής της πολιτείας. Έχει εντοπιστεί, λ.χ., στα κοκκινόραχα ποντίκια του αγρού (red-backed voles) και σε μυγαλές (shrews), σύμφωνα με το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Αλάσκας.

Οι πάσχοντες από τη νόσο είχαν μία ή περισσότερες πληγές στο δέρμα. Αρκετοί νόμιζαν αρχικά ότι τους είχε τσιμπήσει μία αράχνη ή άλλο έντομο. Αργότερα όμως παρουσίασαν και άλλα συμπτώματα όπως:

Διόγκωση των λεμφαδένων

Πόνους στους μυς ή τις αρθρώσεις

Τα συμπτώματα αυτά υποχώρησαν στους έξι από τους επτά χωρίς θεραπεία, σε περίπου 2 εβδομάδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκτός από τα αυτά τα περιστατικά υπάρχουν και άλλα, τα οποία όμως πέρασαν απαρατήρητα.

Προηγούμενο Άρθρο

Πόνος στον ώμο: Τι προσφέρει το υαλουρονικό οξύ

Επόμενο Άρθρο

Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και οι «αντιεμβολιαστές» – Τι λένε οι γιατροί στην Ελλάδα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πόσο ακριβής μπορεί να είναι μια ζυγαριά για μέτρηση σωματικού λίπους

Μια ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους μπορεί να σαε βοηθήσει να καταλάβετε εάν έχετε μια υγιή αναλογία λίπους προς μύες. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η μέτρηση του σωματικού λίπους είναι εξίσου σημαντική με την μέτρηση του συνολικού […]

Τι είναι η λαμβλίαση που «χτυπάει» χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Τα συμπτώματα

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αρκετοί και στην Ελλάδα, προσβάλλονται κάθε χρόνο από λαμβλίαση, μία παρασιτική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα. Μέσα σε δύο χρονιές (το 2018 και το 2019) καταγράφηκαν συνολικά περισσότερα από […]

Πειραματικό mRNA εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Χορηγήθηκε σε μία 60χρονη

Μία γυναίκα ηλικίας 60 ετών είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε το πειραματικό mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος. Η χορήγηση του εμβολίου έγινε στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *