Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 5:37

Παπαθανάσης: Έρχονται αλλαγές στο εθνικό σχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης με νέες απεντάξεις έργων

Για επερχόμενες «σημειακές» αλλαγές στο εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ελλάδας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως δεν μιλάμε για ολική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα μία τέτοιας διαδικασίας και η Ελλάδα το έχει ήδη εκμεταλλευτεί. Μάλιστα, κατ’ εξαίρεση, λόγω των πληγών από τις θεομηνίες του καλοκαιριού, επετράπη στην χώρα μία «αναθεώρηση της αναθεώρησης» του Ελλάδα 2.0.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η ανακατεύθυνση πόρων για την Θεσσαλία, καθώς υπήρχε πλέον η ανάγκη για 3,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση, ενώ σημειώθηκαν και απεντάξεις έργων που δεν προχωρούσαν. Έτσι, στο τραπέζι τώρα  τίθενται συγκεκριμένες αλλαγές για «ειδικούς και αντικειμενικούς λόγους», και θα περιλαμβάνουν και νέες απεντάξεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχουν αδυναμίες στην εκτέλεση του σχεδίου όπως η καθυστέρηση της απόδοσης δικαιοσύνης καθώς και στο μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση. Τα παραπάνω θεωρούνται σημαντικά καθώς κάθε νέα επένδυση πρέπει να έχει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να συμπεριλάβει στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν επαρκεί.

Συμπλήρωσε ακόμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για το τέταρτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις έως τα τέλη Απριλίου, αλλά και για πέμπτο αίτημα έως τον Οκτώβριο. Εξήγησε, ωστόσο, πως οι σημειακές αλλαγές που προωθούνται στο Ελλάδα 2.0 δεν συναρτώνται με τα αιτήματα.

Προηγούμενο Άρθρο

Το διπλό στοίχημα του νέου επικουρικού για την οικονομία σήμερα και τις συντάξεις αύριο

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ΝΒΑ: Η κορυφή των Νάγκετς, η βραδιά καριέρας του Μίτσιτς και η τρομερή εμφάνιση του Σαμπόνις

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

NJV Athens Plaza: Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Συντάγματος – Τα νέα «πράσινα» σχέδια

Την νέα επένδυση σε 50 «έξυπνες» Business Classic Rooms στο πλαίσιο προγράμματος ανακαίνισης για τη διετία 2023 με 2024 ανακοίνωσε η διοίκηση του NJV Athens Plaza, του ιστορικού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αειφόρας […]

ΒΟΑΚ: Στα «ύψη» ενδιαφέρον και ανταγωνισμός για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ – Egis – Μeridiam

Την έγκριση των τεχνικών φακέλων για το έργο παραχώρησης του μεγάλου μεσαίου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ, Χανιά – Ηράκλειο, συν προαίρεση από Κίσσαμο έως Χανιά) έδωσαν, ως αναμένονταν άλλωστε, προς ημερών οι […]

ΑΑΔΕ: Λογισμικό σε εστιατόριο «έσβηνε» το 60% των αποδείξεων

Λαβράκι έβγαλε ξανά η εφαρμογή Appodixi, καθώς εντοπίστηκε παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιούσε εστιατόριο και το οποίο μπορούσε να σβήνει το 60% των αποδείξεων. Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε πειράξει το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *