Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:54

Πέφτουν τα ρεκόρ σαν τραπουλόχαρτα στις διεθνείς αγορές – Η Λαγκάρντ προσπαθεί να προσγειώσει τις προσδοκίες και προειδοποιεί για πληθωρισμό διαρκείας

Οι αγορές φαίνεται μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι τις τελευταίες ημέρες του έτους, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη βρέθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα στα ιστορικά του υψηλά, ενώ και ο S & P απέχει ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ του.

Επίσης, πέρα από τα ρεκόρ στο δείκτη Dow Jones στη Νέα Υόρκη, σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και ο χρυσός, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν κάθετη πτώση, προφανώς προεξοφλώντας την αρχή του τέλους για την εποχή των υψηλών επιτοκίων.

Αναμφίβολα ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε στις αγορές ή ίσως μάλλον αυτές κατάλαβαν αυτό που ήθελαν, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι σήμανε και την λήξη του συναγερμού. Οι επενδυτές βρίσκονται αυτή την στιγμή σε μία νιρβάνα που ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, αλλά σίγουρα ο δρόμος για την γενική επιστροφή είναι ακόμη μακρύς και όχι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάντως μάλλον πρυτάνευσε η λογική και επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, συντασσόμενες με την λογική της Λαγκάρντ, ότι ναι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά ακόμη δεν έχει νικηθεί και για να συμβεί αυτό απαιτείται χρόνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και ότι καιρικά συμβάντα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Η Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις στηριζόμενη στα οικονομικά δεδομένα και όχι σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συζήτησαν μειώσεις επιτοκίων.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές αφού θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και παράλληλα θα επικρατήσουν και δεύτερες σκέψεις και θα ξεδιαλύνει η κατάσταση, ενώ κομβική αναμένεται να είναι η αποκάλυψη από την Κίνα των εκτιμήσεων για την επόμενη ημέρα.

Και βέβαια θα αποκρυπτογραφηθεί πως αναλύονται οι εκτιμήσεις ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό σε πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα και μόνο το 2026 θα βρεθεί κάτω από αυτό το όριο σε μέσα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει σενάριο που να θέλει την επιστροφή των τιμών στα προ της κρίσης επίπεδα.

Τέλος πέρα από συνεχή ρεκόρ που σε ένα βαθμό τα προκαλεί η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο παγκόσμιο σύστημα και το οποίο αναζητεί διεξόδους και αυτή την περίοδο όλα δείχνουν ότι επιλέγει χρηματιστηριακά προϊόντα.

Προηγούμενο Άρθρο

«Σήμα» ΕΚΤ για κλιμάκωση του τραπεζικού ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις

Επόμενο Άρθρο

Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο Attica – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

NJV Athens Plaza: Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Συντάγματος – Τα νέα «πράσινα» σχέδια

Την νέα επένδυση σε 50 «έξυπνες» Business Classic Rooms στο πλαίσιο προγράμματος ανακαίνισης για τη διετία 2023 με 2024 ανακοίνωσε η διοίκηση του NJV Athens Plaza, του ιστορικού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αειφόρας […]

Στις «ράγες» οι νέοι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» – Το νέο σχήμα και οι μεγάλες επενδύσεις

Σε φάση εκκίνησης, με ορίζοντα πλήρους λειτουργικής ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, τίθεται το εγχείρημα αναμόρφωσης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τη δέσμευσή της για ριζικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του […]

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο επίκεντρο οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία – Σε οικονομικό αδιέξοδο η εμπόλεμη χώρα

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (σήμερα 14 και αύριο, 15 Δεκεμβρίου 2023), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προτρέπει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται ισχυρές πιέσεις, ιδίως στα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *