Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 1:50

Πέφτουν τα ρεκόρ σαν τραπουλόχαρτα στις διεθνείς αγορές – Η Λαγκάρντ προσπαθεί να προσγειώσει τις προσδοκίες και προειδοποιεί για πληθωρισμό διαρκείας

Οι αγορές φαίνεται μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι τις τελευταίες ημέρες του έτους, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη βρέθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα στα ιστορικά του υψηλά, ενώ και ο S & P απέχει ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ του.

Επίσης, πέρα από τα ρεκόρ στο δείκτη Dow Jones στη Νέα Υόρκη, σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και ο χρυσός, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν κάθετη πτώση, προφανώς προεξοφλώντας την αρχή του τέλους για την εποχή των υψηλών επιτοκίων.

Αναμφίβολα ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε στις αγορές ή ίσως μάλλον αυτές κατάλαβαν αυτό που ήθελαν, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι σήμανε και την λήξη του συναγερμού. Οι επενδυτές βρίσκονται αυτή την στιγμή σε μία νιρβάνα που ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, αλλά σίγουρα ο δρόμος για την γενική επιστροφή είναι ακόμη μακρύς και όχι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάντως μάλλον πρυτάνευσε η λογική και επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, συντασσόμενες με την λογική της Λαγκάρντ, ότι ναι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά ακόμη δεν έχει νικηθεί και για να συμβεί αυτό απαιτείται χρόνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και ότι καιρικά συμβάντα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Η Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις στηριζόμενη στα οικονομικά δεδομένα και όχι σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συζήτησαν μειώσεις επιτοκίων.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές αφού θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και παράλληλα θα επικρατήσουν και δεύτερες σκέψεις και θα ξεδιαλύνει η κατάσταση, ενώ κομβική αναμένεται να είναι η αποκάλυψη από την Κίνα των εκτιμήσεων για την επόμενη ημέρα.

Και βέβαια θα αποκρυπτογραφηθεί πως αναλύονται οι εκτιμήσεις ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό σε πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα και μόνο το 2026 θα βρεθεί κάτω από αυτό το όριο σε μέσα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει σενάριο που να θέλει την επιστροφή των τιμών στα προ της κρίσης επίπεδα.

Τέλος πέρα από συνεχή ρεκόρ που σε ένα βαθμό τα προκαλεί η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο παγκόσμιο σύστημα και το οποίο αναζητεί διεξόδους και αυτή την περίοδο όλα δείχνουν ότι επιλέγει χρηματιστηριακά προϊόντα.

Προηγούμενο Άρθρο

«Σήμα» ΕΚΤ για κλιμάκωση του τραπεζικού ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις

Επόμενο Άρθρο

Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο Attica – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η παράκαμψη του Σουέζ βάζει «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Φόβοι ότι έρχονται αυξήσεις και στην αντλία

Μία ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε χθες το απόγευμα το Brent μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί στις διεθνείς αγορές, μετά από τις αποφάσεις που παίρνουν η μία με την άλλη εταιρίες […]

Ουραγός η Ελλάδα στα εμπορικά κέντρα – Στα ύψη η ζήτηση για διαθέσιμα καταστήματα

Λιγοστεύουν τα κενά καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με τα ενοίκια να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και την Ερμού να ανταγωνίζεται στα ίσα τους πιο ακριβούς προορισμούς λιανικής στον κόσμο. Την ώρα που ιδιαίτερη δυναμική […]

Στο ναδίρ οι επενδύσεις σε κατοικίες στην ΕΕ, στο ζενίθ στην Ελλάδα

Οι αυστηρές συνθήκες δανεισμού και το αμφίβολο μέλλον για το πότε θα μπει μια παύση στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, οδήγησαν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα να μειωθούν κατακόρυφα κατά 46% το 2023, σε σύγκριση με το 2022. Μια […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *