Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 21:32

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προλογίζει το Αγιολόγιο – Ημερολόγιο της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης

Η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης συνεχίζοντας την μέχρι σήμερα παράδοση, τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει  Αγιολόγιο- Ημερολόγιο για το έτος 2024, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού.

Την έκδοση του Αγιολογίου- Ημερολογίου, όπως κάθε χρόνο, προλογίζει και χαιρετίζει «πατρικώς» ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, «δεόμενος του πανδώρου Κυρίου της δόξης, όπως χαρίζηται»  σε όλα τα μέλη της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, «υγείαν ακλινή, πνευματικήν ευφροσύνην και δαψιλή καρποφορίαν εν έργοις αγαθοίς».

Η συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Τρίτο.

Η επιλογή για το πρόσωπο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού έγινε γιατί από τους βιογράφους του και από διάφορα βενετικά έγγραφα γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, συνδέεται στενά με την Πρέβεζα, αφού πέρασε από την πόλη και τα χωριά της περιοχής, δίδαξε σε πολλά μέρη, ίδρυσε σχολείο στην πόλη και σε μερικά χωριά και ο λαός της Πρέβεζας τον αγάπησε πολύ.

Ειδικά με την πόλη της Πρέβεζας συνδέθηκε πιο πολύ γιατί εκεί δίδαξε στους κατοίκους της, ίδρυσε σχολείο, άφησε το πουκάμισό του, από το οποίο ένα τμήμα του σώζεται ακόμη μέχρι σήμερα στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και αργότερα έστειλε μία από τις δεκατέσσερες σωζόμενες επιστολές του.

Το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο και μπορούμε να το ταξινομήσουμε σε τρεις μεγάλες ενότητες ως θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό.

Την πρώτη θέση στη συνολική δράση του κατέχει το θρησκευτικό έργο, το οποίο αποτελείται από τις διδαχές, τις λειτουργίες, τα κηρύγματα και τη θεμελίωση εκκλησιών.

Αλλά και το εθνικό έργο του Κοσμά του Αιτωλού είναι εξίσου σημαντικό και επικεντρώνεται σε τρεις δράσεις, όπως στην ίδρυση σχολείων, στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και στην αναχαίτιση του κύματος του εξισλαμισμού.

Το κοινωνικό του έργο επίσης ήταν πλούσιο και σε πολλούς τομείς, καθώς οι διάφορες διδαχές του αναφέρονται στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δύο φύλλων και στην ίδρυση κοινωφελών έργων.

Μίλησε επίσης για την αξία της εργασίας, την καταπολέμηση του φαινομένου της ληστείας, τη σπουδαιότητα του συζυγικού βίου, την εγκράτεια, την ολιγάρκεια και την ιερότητα του γάμου.

Αγωνίστηκε σε όλη την ιεραποστολική του δράση για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας, την περίθαλψη των φτωχών, το σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου και συνιστούσε την αποφυγή της αδικίας και της αρπαγής, προτρέποντας τους χριστιανούς να δραστηριοποιούνται σε εθνωφελείς σκοπούς.

Έχοντας υπόψη όλη αυτή τη δράση του η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης και τιμώντας τον Πατροκοσμά, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό παραδίδει στην κυκλοφορία το Αγιολόγιο- Ημερολόγιο του έτους 2024.

Το Αγιολόγιο διατίθεται κάθε χρόνο προς Ιερές Μητροπόλεις, Βιβλιοθήκες καθώς και προς τα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας δωρεάν.

Προηγούμενο Άρθρο

Ύπνος: Πώς επηρεάζει το βάρος και οι αλλαγές για καλύτερο έλεγχο

Επόμενο Άρθρο

Επεισόδια στου Ρέντη: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος που ομολόγησε τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Προχωρούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Πρέβεζας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Πρέβεζας. Μετά την τοποθέτηση των νέων κουφωμάτων τα οποία “στεγανοποιούν” το εμβληματικό κτίριο σειρά έχουν οι παρεμβάσεις στο εξωτερικό του κτιρίου. Συνολικά τα έργα περιλαμβάνουν […]

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της αγωγής της Μαρίνας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας

Στις 22/12/2023 τέθηκε επιτέλους προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας το θέμα της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας. Η συζήτηση έγινε με τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αφού η αγωγή είχε κατατεθεί στις 21/12/2022, […]

Ανάπτυξη Τώρα – Η Δημοτική αρχή οφείλει να ενεργήσει πριν είναι αργά

Για μια ακόμη φορά μας εκπλήσσει δυσάρεστα ο κ. Σωτηρόπουλος πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην πόλη μας με την εμμονή του να ζητά εκ νέου την μεταφορά του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *