Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:10

Νταβός 2024: Η συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο της συμμετοχής Μητσοτάκη

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην ενεργειακή μετάβαση πρόκειται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσεχή συνάντηση στο Νταβός που θα λάβει χώρα από τις 15 ως τις 19 Ιανουαρίου.

Ο κος Μητσοτάκης έχει να επιδείξει (σ.σ. και στο Νταβός) σημαντικό έργο σε αρκετούς τομείς: Η Ελλάδα πρόσθεσε πάνω από 4 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο αν κρίνει κανείς από τα δεκάδες γιγαβάτ που περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο. Μέσα στο 2023 ξεκίνησαν και οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και ταυτόχρονα, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2030 με 23,5 GW ΑΠΕ, περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας και εν τέλει πτώση των εκπομπών CO2 κατά 54%.

Στην πρόσφατη αξιολόγησή της, η Κομισιόν έκρινε επαρκώς φιλόδοξους τους νέους στόχους της χώρας μας, αλλά έβαλε και αρκετούς αστερίσκους για τα επιμέρους μέτρα επίτευξης, αλλά και ζητήματα όπως τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Την ίδια στιγμή, ελληνικές εταιρείες όπως ο ΑΔΜΗΕ φιλοδοξούν να φέρουν εις πέρας την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού, αλλά και νέες διεθνείς διασυνδέσεις με τη Μέση Ανατολή και τους βόρειους γείτονές μας. Είναι επίσης γνωστή η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια νέα διασύνδεση που θα φτάνει μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία ώστε να εξάγεται πράσινος ηλεκτρισμός μέσω της Ελλάδας στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως είναι φυσικό, οι τεράστιες πράσινες επενδύσεις χρειάζονται την κατάλληλη χρηματοδότηση, τόσο ευρωπαϊκή, όσο και εθνική, άρα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες πρέπει να είναι πειστικά και οι πολιτικές άρτιες και συμβατές με τις αντίστοιχες κοινοτικές.

Αυτό το τοπίο είναι που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης σε συνεδρία του Νταβός με θέμα την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), η οποία αφορά όλα τα παραπάνω θέματα. Συνομιλητές θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Green Deal, Μάρος Σέφκοβιτς, ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής DTEK και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novozymes, Έστερ Μπαϊγκέτ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν επίσης τα διάφορα σχέδια των Βρυξελλών ώστε να πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσίασε ενόψει της συνόδου στο Νταβός νέα μελέτη με την οποία εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εξοικονομήσει 2 τρισ. δολάρια ετησίως αν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα ως το 2030. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα εργοστάσια, συνεργασίες στις αλυσίδες παραγωγής, μαζικές ανακαινίσεις κτηρίων και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός θα έχει και ξεχωριστή συζήτηση με θέμα την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται.

Προηγούμενο Άρθρο

Drones, «τσουχτερά» πρόστιμα, νέο καθεστώς παραχωρήσεων – Πώς το ΥΠΟΙΚ θα «νοικοκυρέψει» τις ακτές – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Επόμενο Άρθρο

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτρέπει για πρώτη φορά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Στις «ράγες» οι νέοι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» – Το νέο σχήμα και οι μεγάλες επενδύσεις

Σε φάση εκκίνησης, με ορίζοντα πλήρους λειτουργικής ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, τίθεται το εγχείρημα αναμόρφωσης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τη δέσμευσή της για ριζικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του […]

Αργεντινή: Απέτυχε παταγωδώς η πρώτη έκδοση των ομολόγων της «ανοικοδόμησης» -Πουλήθηκε μόνο το 1/10 της προσφοράς

Η πρώτη δημοπρασία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής για την εξόφληση των χρεών των εισαγωγέων προς τους προμηθευτές στο εξωτερικό απέτυχε την Πέμπτη (28.12.2023), καθώς η νομισματική αρχή πούλησε μόνο ένα κλάσμα του συνόλου  (σ.σ. το 1/10) […]

Xρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ – Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό

Πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, με το άνοιγμα της συνεδρίασης, υποβοηθούμενος από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις αγορές του πλανήτη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ. Ο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *