Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 20:01

Νερό με τζίντζερ: Τι προσφέρει στην υγεία και πώς μπορείτε να το φτιάξετε

Το νερό με τζίντζερ μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα στο σπίτι και είναι ένας βολικός τρόπος κατανάλωσης τζίντζερ για να πάρετε τα πιθανά οφέλη της ρίζας για την υγεία.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τζίντζερ για χιλιάδες χρόνια, τόσο ως αρωματικό στα φαγητά όσο και ως φυσικό φάρμακο, για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, όπως ο πόνος και η ναυτία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους του τζίντζερ, μερικά από τα επιστημονικά στοιχεία για αυτά, καθώς και πώς να φτιάξετε νερό με τζίντζερ στο σπίτι.

Αν και υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία του τζίντζερ, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την κατανάλωση νερού τζίντζερ ειδικά. Οι περισσότερες μελέτες δεν προσδιορίζουν εάν οι συμμετέχοντες έλαβαν τζίντζερ σε μορφή κάψουλας, το πρόσθεσαν στο φαγητό ή το έπιναν με νερό ή με τσάι.

Ωστόσο, το νερό με τζίντζερ μπορεί να είναι χρήσιμο για τις ακόλουθες καταστάσεις:

Πόνος: Το νερό με τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση ορισμένων τύπων πόνου. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 60 ενήλικες με ημικρανίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση τζίντζερ ως συμπληρωματική θεραπεία ήταν καλύτερη από την σκέτη λήψη παυσίπονων.

Ναυτία: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το τζίντζερ ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία. Σε μια ανασκόπηση του 2015, οι ερευνητές εξέτασαν 9 επιμέρους μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τζίντζερ για μετεγχειρητική ναυτία, παρενέργειες χημειοθεραπείας, ιογενή ναυτία και πρωινή ναυτία. Οι μελέτες, αν και δεν είναι πάντα κλινικά άρτιες, όλες έδειξαν ότι το τζίντζερ μειώνει τη ναυτία και τον έμετο.

Επίπεδα χοληστερόλης: Μια μελέτη σε αρουραίους υποδηλώνει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι αρουραίοι ακολούθησαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, η οποία αύξησε τη συνολική τους χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την λιποπρωτεΐνη χαμηλή πυκνότητας (LDL). Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή των αρουραίων με συμπληρώματα που περιέχουν τζίντζερ απέτρεψε την υψηλή χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το τζίντζερ θα είχε τα ίδια αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης στους ανθρώπους.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Το νερό με τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μελέτη 3 μηνών, οι ερευνητές χώρισαν 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε 2 γραμμάρια συμπληρώματος σκόνης τζίντζερ κάθε μέρα, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο. Τα άτομα που πήραν το τζίντζερ παρουσίασαν σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας.

Απώλεια βάρους: Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν 10 άνδρες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έπινε ζεστό νερό με τζίντζερ μετά το πρωινό. Η άλλη ομάδα όχι. Οι άνδρες που έπιναν το νερό με τζίντζερ ανέφεραν μεγαλύτερα αισθήματα πληρότητας (αισθάνονταν πιο χορτάτοι).

Αν και η μελέτη ήταν μικρή και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες, υποδηλώνει ότι το νερό με τζίντζερ μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Νερό με τζίντζερ: Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Η κατανάλωση νερού με τζίντζερ φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Παρόλο που οι σχετικές έρευνες δεν είναι σαφείς, τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους πριν αρχίζουν να πίνουν νερό με τζίντζερ.

Τα άτομα που πίνουν υπερβολικά νερό με τζίντζερ μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες, όπως:
αέρια
κοιλιακό άλγος
διάρροια
καούρες

Μια μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.020 γυναίκες, εξέτασε την ασφάλεια του τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου ΔΕΝ αύξανε τον κίνδυνο για:

  • θνησιγένεια
  • πρόωρο τοκετό
  • δυσπλασίες γέννησης

Ωστόσο, αν και καμία μελέτη δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ βλάπτει την εγκυμοσύνη, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό προτού πιείτε νερό με τζίντζερ ενώ είστε έγκυος.

Πώς να φτιάξετε νερό με τζίντζερ στο σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να το φτιάξετε είναι χρησιμοποιώντας φρέσκια ρίζα τζίντζερ.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. τρίψτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ
  2. βράστε 4 φλιτζάνια νερό
  3. προσθέστε το τζίντζερ στο νερό
  4. κατεβάστε το νερό από τη φωτιά
  5. αφήστε το τζίντζερ να μουλιάσει για περίπου 5 έως 10 λεπτά
  6. στραγγίστε το μείγμα για να αφαιρέσετε τα κομμάτια τζίντζερ
  7. πιείτε το ζεστό ως ρόφημα ή βάλτε το στο ψυγείο για να το πιείτε κρύο

Μπορείτε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι ή/και λίγο μέλι για καλύτερη γεύση.

Προηγούμενο Άρθρο

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες – Οι ασθενείς χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση

Επόμενο Άρθρο

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ μεγάλος νικητής στην Άιοβα – «Είναι καιρός η χώρα να ενωθεί»

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η σοκολάτα και τα μυστικά της – Τα οφέλη για την υγεία και τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ιδέα ότι η σοκολάτα και το κακάο κάνουν καλό στην υγεία, σίγουρα δεν είναι καινούργια., καθώς οι Μάγια και οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το κακάο ήταν ένα δώρο από τους θεούς. Σε μία υποθετική ερώτηση εάν […]

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες – Οι ασθενείς χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση

Ενδείξεις ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα προκαλούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού με τους ερευνητές να συστήνουν διαρκή παρακολούθηση για τη διαχείριση των καρδιακών προβλημάτων. Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Heart Rhythm», η χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων […]

Τι να προσέχετε μετά την έγχυση φαρμάκου στο μάτι

Οι εγχύσεις φαρμάκων στο μάτι (μικροσκοπικές ενέσεις) δεν είναι κάτι που ανυπομονεί κάποιος να κάνει, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς και η απόφραξη φλέβας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *