Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:37

Μόλις 170.000 τα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Αυξάνεται ο κίνδυνος για υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες

Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εμβόλιο κατά της COVID-19, αφού ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος με το επικαιροποιημένο σκεύασμα XBB, γεγονός το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες εισαγωγές με COVID-19 στα νοσοκομεία και με τους επιστήμονες να κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου είναι στη χώρα μας περίπου 250 χιλιάδες και μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 170 χιλιάδες εμβόλια κατά της COVID-19.

Καταλαβαίνει κανείς πως δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο για εισαγωγή στο νοσοκομείο και θάνατο εξαιτίας της μόλυνσης από κορονοϊό. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

  • έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες
  • έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες.

Αναλυτικότερα, έχουν εμβολιαστεί:

  • 159.332 πολίτες 12 ετών και άνω,
  • από αυτούς, οι 127.515 πολίτες είναι οι άνω των 60 ετών (79,9%),
  • 222 πολίτες μεταξύ 5-11 ετών,
  • 20 πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών.

«Αυτό που έχει παίξει ρόλο στην έξαρση, είναι ότι είμαστε μακριά από προηγούμενες νοσήσεις, είχαμε πολύ μεγάλο διάστημα καλοκαιρία και ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε καθόλου», σχολιάζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως επισημαίνει, η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την COVID-19, σε συνδυασμό με την πτώση της ανοσίας και την ύπαρξη μιας νέας ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, της JN.1, έχουν δημιουργήσει ξανά μια πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση.

Βασιλακόπουλος: Ας ξεχάσουμε τις «δόσεις» – Κάθε χρόνο το εμβόλιο για την COVID-19

Στα νοσοκομεία εισάγονται καθημερινά 200 άνθρωποι, περίπου 1.300 την εβδομάδα, με τάσεις ανοδικές. Κι όμως, παρά την επιβαρυμένη αυτή εικόνα δεν πείθονται πλέον να εμβολιαστούν ούτε οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες.

«Οι περισσότεροι λένε, ‘έχω κάνει 4 εμβόλια, δεν κάνω άλλο’. Κάτι που είναι τελείως λάθος», επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος και εξηγεί: «Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμη. Το περσινό εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν προστατεύει φέτος. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο», τονίζει ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα, όμως, συχνά νοσηλεύονται και μικρότερης ηλικίας άνθρωποι.

«Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος ότι δεν θα κινδυνεύσει κι ότι δεν θα νοσήσει βαριά. Γι’ αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και σύσταση να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος και συνάνθρωποί μας γίνεται διότι αυτό δίνει μια τεράστια ασπίδα προστασίας απέναντι στη βαριά νόσο», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Θα πρέπει να μπούμε σε μια κουλτούρα και φάση συμβίωσης με τον κορονοϊό. Δεν έχει εξαφανιστεί, δεν είναι πανδημία, αλλά είναι ανάμεσά μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Θα εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη με το ετήσιο κάθε χρόνο καινούργιο εμβόλιο και θα φροντίζουμε να προστατευόμαστε από τους συνανθρώπους μας που νοσούν, με όλα τα μέσα προστασίας που υπάρχουν (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις κλπ.)», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Θα αυξηθούν οι θάνατοι»

Οι επιστήμονες, όπως δηλώνουν στο iatropedia.gr, προβλέπουν αύξηση των θανάτων στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο θα υπάρξει διπλασιασμός θανάτων.

«Είναι λίγο πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση. Αφενός έχουμε μια καινούργια παραλλαγή, αφετέρου η ανοσιακή κατάσταση του πληθυσμού φθίνει διότι πάρα πολλοί έχουν απομακρυνθεί από τον εμβολιασμό τους και δεν εμβολιάστηκαν φέτος. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να μοντελοποιηθεί και να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη. “Τρέχοντας” κάποιες προσομοιώσεις, όμως, πιστεύω πως σε σχέση με τον Νοέμβριο, θα έχουμε διπλασιασμό θανάτων», εξηγεί ο ίδιος.

Γιατί, όμως, δεν εμβολιάστηκε φέτος ο πληθυσμός; Ο επιστήμονας δίνει τη δική του εκδοχή.

«Αφενός έχει λειτουργήσει αυτή η παραφιλολογία για το εμβόλιο του κορονοϊού αφετέρου αρκετός κόσμος που δεν εμβολιάστηκε έχει νοσήσει και πήγε καλά, οπότε αν κάποιος έχει ένα συγγενή παρόμοιας ηλικίας ο οποίος πήγε καλά, σου λέει ‘γιατί να μην πάω κι εγώ καλά’. Αλλά κανείς δεν ξέρει και δεν σου εξασφαλίζει ότι θα πας κι εσύ καλά. Υπάρχει μια κούραση και μια δυσπιστία», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τζανάκη δεν έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι θα πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά το εμβόλιο της COVID-19, όπως και της γρίπης.

«Η δική μας ευθύνη και του κράτους -ιδιαίτερα του υπουργείου- είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση ότι το εμβόλιο του κορονοϊού με πολύ μεγάλη πιθανότητα θα γίνει ετήσιο, όπως και της γρίπης. Ώστε ο κόσμος να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι είναι ένας ιός ο οποίος -τα επόμενα χρόνια ή για πάντα πιθανώς- θα μας απασχολεί.

Συνεπώς απαιτείται να γίνεται ένας ετήσιος εμβολιασμός, τουλάχιστον σε ορισμένες ηλικίες», επισημαίνει και καταλήγει πως στην COVID-19 δεν υπάρχει η λογική «εγώ εμβολιάστηκα, φτάνει πια! Πόσα εμβόλια θα κάνω;»…

«Μπορεί μάλιστα για τα δύο αυτά εμβόλια -της γρίπης και του κορονοϊού- να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον μια τεχνολογία να τα κάνουμε και τα δύο με την ίδια ένεση, με το ίδιο τρύπημα με την ίδια βελόνη, αυτό πιστεύω εγώ», καταλήγει ο γιατρός.

Προηγούμενο Άρθρο

Νεανικός λαιμός: Πως θα απαλλαγείτε από το «προγούλι»

Επόμενο Άρθρο

Συνεχίζει τη λειτουργία το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Δέρμα και αλκοόλ: Ποια ποτά βλάπτουν περισσότερο

Η λιγότερο υγιεινή διατροφή που υιοθετούν οι περισσότεροι τις μέρες των εορτών, ο ανεπαρκής ύπνος, η μεγαλύτερη χρήση προϊόντων καπνού και η αύξηση του στρες λόγω των προετοιμασιών, αλλά και της ανάγκης για ολοκλήρωση των […]

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τίμησε τους τέως προέδρους του σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απένειμε φόρο τιμής στους τέως προέδρους του. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τίμησε για πρώτη φορά, την Παρασκευή (15/12/2023) στην Παλαιά Βουλή, τέως προέδρους του […]

5 συμβουλές για να επιταχύνετε την απώλεια βάρους μετά τα 40

Μετά τα 40 το σώμα μας αρχίζει να αλλάζει, χωρίς όμως να αλλάζει συνακόλουθα και ο τρόπος ζωής μας. Ποιές συνήθειες μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια βάρους; Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και πολλές φορές γινόμαστε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *