Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 21:35

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της αγωγής της Μαρίνας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας

Στις 22/12/2023 τέθηκε επιτέλους προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας το θέμα της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας. Η συζήτηση έγινε με τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αφού η αγωγή είχε κατατεθεί στις 21/12/2022, δηλαδή πριν από έναν ολόκληρο χρόνο. Η δημοτική αρχή του «Δήμου της Καρδιάς μας» προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση επί του θέματος επιστρατεύοντας κάθε είδους προσχήματα και τεχνάσματα με απώτερο σκοπό να εισάγει το θέμα μετά την 1/1/2024, ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά υποχρεώθηκε να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο υπό την πίεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης -με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης- ότι θα απέχουν από τη συνεδρίαση με συνέπεια να μην υπάρχει απαρτία για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η συζήτηση που διεξήχθη, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αποκαλυπτική σχετικά με τις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής του «Δήμου της Καρδιάς μας» και του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Γεωργάκου. Αποδείχθηκε ότι:

 • Η Εταιρεία «Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας» συμφερόντων της οικογένειας Τέφα αξιώνει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δηλαδή από τους δημότες της Πρέβεζας το ιλιγγιώδες ποσό των 9.000.000 Ευρώ ή παράταση της μίσθωσης κατά 14 χρόνια!
 • Η νομική υπηρεσία του Δήμου ουδέποτε ενημερώθηκε υπηρεσιακά για την αγωγή και το περιεχόμενό της, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της.
 • Ο Δήμος Πρέβεζας μπορεί να αντικρούσει την αγωγή και να καταρρίψει τους βασικούς ισχυρισμούς της, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των νομικών συμβούλων του Δήμου.
 • Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου επέλεξε να παρακάμψει και να αγνοήσει τη νομική υπηρεσία του Δήμου και να αναθέσει την αγωγή σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, το οποίο δεν διαθέτει βασικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, γεγονότα τα οποία γνωρίζει η νομική υπηρεσία του δήμου, η οποία έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με τα ζητήματα που ανέκυψαν από την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα.
 • Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αντί να αντικρούσει την αγωγή ανέθεσε σε γραφείο «συμβούλων» να συντάξουν νομική και τεχνική γνωμοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο αποδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Εταιρεία έχει κατ’ αρχήν δίκιο και το μόνο που απομένει στον Δήμο είναι να «παζαρέψει» το ύψος της αποζημίωσης και τη μορφή που θα έχει αυτή (χρηματική ή παράταση της μίσθωσης)!
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο υπό το βάρος των αποκαλύψεων και την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης και ορισμένων ακόμα συμβούλων της αντιπολίτευσης κατά πλειοψηφία αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Δημάρχου και αποφάσισε να αντικρουστεί η αγωγή και να εμπλακεί στην υπόθεση η νομική υπηρεσία του Δήμου. Ωστόσο, ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα κάνει ό,τι νομίζει ο ίδιος σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχει παραγγείλει, δείχνοντας στην πράξη πόση αξία έχουν οι όρκοι των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στη Δημοκρατία και στους θεσμούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει στον λαό του Δήμου Πρέβεζας ότι η τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό που θα κοστίσει εκατομμύρια στους δημότες. Ο συμβιβασμός αυτός θα είναι επιζήμιος είτε πάρει τη μορφή της χρηματικής αποζημίωσης είτε της παράτασης της παραχώρησης της μαρίνας στον ιδιώτη αφού το μίσθωμα είναι εξευτελιστικό για την πραγματική αξία της μαρίνας (περίπου 150.000 ευρώ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη γειτονική Λευκάδα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εισπράττει πολλαπλάσιο μίσθωμα! Τα χρήματα αυτά θα τα στερηθεί ο Δήμος Πρέβεζας, του οποίου βασικές υποδομές ρημάζουν και απαξιώνονται. Ενδεικτική είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΠ, η εγκατάλειψη του αγροτικού οδικού δικτύου, οι ελλείψεις της σχολικής στέγης κ.α. Τα χρήματα που θα βάλει στην τσέπη ο ιδιώτης επενδυτής θα κληθεί να τα πληρώσει ξανά ο εργαζόμενος, ο άνεργος ο αυτοαπασχολούμενος και ο αγρότης δημότης και δημότισσα της Πρέβεζας με αυξήσεις των δημοτικών τελών, με αυξήσεις των λογαριασμών νερού κλπ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Είναι αυταπάτη ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα λαϊκά συμφέροντα και το καπιταλιστικό κέρδος, ότι η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στην επιχειρηματική δράση μπορεί να αξιοποιηθεί για να προαχθεί ισόρροπα η ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον. Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις δεν χορταίνουν ποτέ από κέρδη, επιδιώκουν συνεχώς την επέκταση τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αυτό βλέπουμε να εξελίσσεται στο λιμάνι της Πρέβεζας όπου απειλούνται οι υπόλοιπες χρήσεις (εμπορική, αλιευτική), από τις οποίες εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα η επιβίωση εκατοντάδων βιοπαλαιστών του Νομού μας (λιμενεργάτες, αλιείς, αγρότες και κτηνοτρόφοι, οδηγοί φορτηγών) και αποτελούν «εμπόδιο» στην επέκταση της τουριστικής χρήσης στην οποία έχει επενδύσει το ντόπιο κεφάλαιο ως πλέον κερδοφόρα. Ανάλογη είναι και η εμπειρία από την εκμίσθωση στον όμιλο Γιαννακόπουλου του ακινήτου των πρώην κατασκηνώσεων στο «Κλιμάτι» Λούτσας όπου ο μεγαλοεπενδυτής αφού έβαλε στο χέρι το ακίνητο απειλεί με νομικές διεκδικήσεις επικαλούμενος «αθέτηση της σύμβασης» από την πλευρά του Δήμου Πάργας και πιέζει για την αλλαγή των χρήσεων γης που θα σημάνει περιβαλλοντική υποβάθμιση όλης της περιοχής.

Στη βάση αυτή καλούμε τους πολίτες του Δήμου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το μέλλον που προδιαγράφεται και για τις υπόλοιπες «εμβληματικές» παραχωρήσεις που προωθεί με ζέση η δημοτική αρχή του «Δήμου της Καρδιάς μας», όπως η εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου-φιλέτου 200 στρεμμάτων στο Κανάλι Πρέβεζας μέσω της Enterprise Greece για ανέγερση 5αστερου ξενοδοχείου – μεγαθήριου.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον πρεβεζάνικο λαό, ανεξαρτήτως τι ψήφισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, να ματαιώσει με την πάλη του τη ληστεία που δρομολογείται σε βάρος του, διεκδικώντας:

 • Κανένας συμβιβασμός με την Εταιρεία που διαχειρίζεται τη μαρίνα, ανάθεση της υπόθεσης στη νομική υπηρεσία του Δήμου.
 • Καμία επέκταση της μαρίνας στο αλιευτικό καταφύγιο, τον εμπορικό λιμένα, ή στην έκταση που διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Ούτε σκέψη για περιορισμό ή απομάκρυνση οποιασδήποτε από τις χρήσεις του λιμανιού.
 • Άμεση εκτέλεση των έργων για το λιμενικό καταφύγιο (φωτισμός, θέσεις στάθμευσης, περίφραξη) και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων (απορροφητήρας – vacuvator) με κρατική χρηματοδότηση.
 • Αύξηση του μισθώματος για την παραχώρηση της χρήσης της Μαρίνας σύμφωνα με την πραγματική της αξία, διαφορετικά απεμπλοκή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας από τη σύμβαση χωρίς καμία αποζημίωση του ιδιώτη και αξιοποίηση-ανάπτυξη της δημόσιας τουριστικής λιμενικής υποδομής προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση-παραχώρηση του δημοσίου πλούτου. Να σταματήσουν τώρα οι διαδικασίες παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου στο Κανάλι. Κανένας ιδιώτης στα κάστρα της πόλης,. Τέρμα στην παραχώρηση μέρους του δημοτικού χώρου στάθμευσης σε ιδιώτες.

Από την πλευρά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εμποδίσουμε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων, τους αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς που εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού του Δήμου μας. Θα επιδιώξουμε να αποκαλυφθεί και να ερευνηθεί από όλες τις πλευρές η όποια ενέργεια του Δημάρχου αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Δήμου.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζει τη λειτουργία το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού του Ι.Κ. Ζηκίδης ο Ευάγγελος Ζορμπάς – Κέρδισε ένα scooter αξίας 2.500 ευρώ (video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Με θέμα την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού συνεδριάζει το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Προσκαλούνται τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, όπως συμμετάσχουν σε Τακτική Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 σύμφωνα με το άρθρο 69, παρ. 6 του Ν.4497/2017 όπως […]

”Για την Πρέβεζα” – Ευχαριστήριο για την εκδήλωση μνήμης στα Ριζά

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στα Ριζά Πρέβεζας, εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Δέσπως Μπότση και της οικογένειάς της. Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Πρέβεζας, διοργάνωσαν η ομάδα «για την […]

Στις 23 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζηρού

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ζηρού στη Φιλιππιάδα η τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Γιώργου Ζυγούρη και των νεοεκλεγέντων Συμβούλων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *