Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 1:41

Κορονοϊός: Το εμβόλιο σε παιδιά μειώνει τις πιθανότητες long covid

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε παιδιά μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε παιδιά και εφήβους, ενώ επιπλέον παρέχει επιπλέον προστασία της long covid, δηλαδή της εμφάνισης επίμονων προβλημάτων υγείας κατά τους μήνες μετά τη νόσηση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μεγάλη αναδρομική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatrics. Στη μελέτη για το εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά συμμετείχαν ερευνητές από 17 συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, με επικεφαλής ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας.

Ενώ η συνολική σοβαρότητα της Covid-19 είναι χαμηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, η επιβάρυνση από μακροχρόνια συμπτώματα Covid είναι δύσκολο να περιγραφεί με ακρίβεια, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Ορισμένα που έχουν αναφερθεί είναι η εγκεφαλική ομίχλη, η δύσπνοια, η γαστρεντερική δυσλειτουργία, ο γενικευμένος πόνος και η κόπωση, και άλλα πιο οξέα, η φλεγμονώδης αντίδραση ή τα καρδιακά προβλήματα.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έγινε σε δύο ομάδες ασθενών, ηλικίας 5-11 ετών και 12-17 ετών. Συνολικά αξιολογήθηκαν δεδομένα για πάνω από ένα εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία είχε εμβολιαστεί το 56%. Η μελέτη εκτίμησε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εντός 12 μηνών από τη χορήγησή του ήταν 35,4% έναντι του πιθανού long Covid και 41,7% έναντι του διαγνωσμένου long Covid. Η εκτίμηση αποτελεσματικότητας ήταν υψηλότερη στους έφηβους σε σύγκριση με τα μικρότερα παιδιά (50,3% έναντι 23,8%) και υψηλότερη στους έξι μήνες (61,4%), ενώ μειώθηκε σε 10,6% στους 18 μήνες.

Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν μετά την ανάρρωση από Covid-19 φάνηκε επίσης να επωφελούνται με αποτελεσματικότητα του εμβολίου 46% έναντι πιθανού μακροχρόνιου Covid έπειτα από ένα επόμενο επεισόδιο νόσησης με Covid-19.

«Η μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις του εμβολίου ενάντια στον μακροχρόνιο Covid και υποδηλώνει ότι η προστασία αυτή προέρχεται κυρίως από την πρόληψη των ορατών λοιμώξεων. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως καθώς τα εμβόλια βελτιώνονται ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά κατά των σημερινών στελεχών του SARS-CoV-2, η προστασία τους κατά του μακροχρόνιου Covid θα γίνει επίσης καλύτερη», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τσαρλς Μπέιλι, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Προηγούμενο Άρθρο

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για πρόωρο τοκετό

Επόμενο Άρθρο

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε σε κάρβουνο – Χρήσιμες συμβουλές

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μόλις 170.000 τα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Αυξάνεται ο κίνδυνος για υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες

Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εμβόλιο κατά της COVID-19, αφού ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος με το επικαιροποιημένο σκεύασμα XBB, γεγονός το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες εισαγωγές με COVID-19 […]

Περιττά κιλά: Πέντε συμβουλές για να βάλουμε τη ζυγαριά στη θέση της

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ζύγισμα μετά τις γιορτές μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού ίσως έχουμε… “τσιμπήσει” κάποια κιλά. Φάγαμε παραπάνω, κινηθήκαμε λιγότερο και όταν βρούμε το θάρρος και ανεβούμε στη ζυγαριά μας, αυτή μας […]

Roy Calne: Πέθανε ο «πατέρας» της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη

Ο Roy Calne, πρωτοπόρος της μεταμόσχευσης οργάνων που ηγήθηκε της πρώτης εγχείρησης μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη το 1968, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο καθηγητής Sir Roy Calne, στις 2 Μαΐου του 1968 πραγματοποίησε την ιστορική επέμβαση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *