Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 20:43

Καινοτομία στη γεωθερμία κάνει το internet λίγο πιο πράσινο

Στη βόρεια Νεβάδα των ΗΠΑ, μία καινοτόμα γεωθερμική μονάδα με την ονομασία Project Red, παρέχει καθαρή ενέργεια σε data centers της Google. Αυτή η μικρή, πιλοτική εγκατάσταση παράγει 3 megawatts ηλεκτρισμού, αποδεικνύοντας πως αυτή η καινοτομία μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια data centers σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη θερμότητα της Γης.

Σε αντίθεση με τα τυπικά γεωθερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που βασίζονται σε φυσικά θερμαινόμενες πηγές νερού, το Project Red χρησιμοποιεί ένα νέο γεωθερμικό σύστημα, το EGS. Αυτό περιλαμβάνει τη γεώτρηση και τη θραύση σχηματισμών πετρωμάτων στο υπέδαφος από ένα υπό πίεση υγρό, τεχνολογία την οποία δανείστηκαν από την τεχνική διέγερσης φρεατίων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το γνωστό fracking.

Η εταιρία Fervo που έχει αναλάβει το project, δημιούργησε δύο οριζόντια πηγάδια σε βάθος 2 χιλιομέτρων και τα σύνδεσε μεταξύ τους μέσω του fracking, για να δημιουργήσει μία τεχνητή γεωθερμική πηγή. Το νερό που στέλνεται μέσα από τον ένα σωλήνα, αναδύεται σημαντικά πιο ζεστό από τον άλλο σωλήνα, κάνοντας τις τουρμπίνες να παράγουν ηλεκτρισμό.

Το πείραμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, με τις θερμοκρασίες στο βαθύτερο σημείο των σωλήνων να ανέρχονται στους 190 βαθμούς Κελσίου. Η Google επένδυσε στο Project Red πριν δύο χρόνια και σκοπεύει να τροφοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο όλα τα data centers της μέχρι το 2030.

Το EGS έχει ορισμένες προκλήσεις, όπως τα υψηλά αρχικά κόστη και το ρίσκο σεισμικών δονήσεων. Η Fervo εργάζεται για να εξαλείψει αυτούς τους παράγοντες, μέσω μοντελοποίησης με γεωλογικά δεδομένα και συνεργασίας με την κυβέρνηση για εξασφάλιση κονδυλίων. Το επόμενο EGS project της Fervo θα λάβει χώρα στη Utah των ΗΠΑ το 2026 και θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, παράγοντας 400 megawatts ηλεκτρισμού.

Προηγούμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου

Επόμενο Άρθρο

Ημικρανία: Αυτές είναι οι αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις κρίσεις πονοκεφάλου

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Το Honor X50i+ έρχεται με 108MP κάμερα, AMOLED οθόνη και ελκυστική τιμή

Η Honor ανακοίνωσε και λάνσαρε παράλληλα ένα νέο τηλέφωνο που φέρνει μαζί του μια μεγάλη κάμερα και ένα ιδιαίτερο σχεδιασμό, ενώ δε ζητάει πολλά χρήματα. Ο λόγος γίνεται για το Honor X50i+, το οποίο έρχεται με μία AMOLED […]

Windows 11 2023 Update: Πλέον μπορείτε να τα εγκαταστήσετε πανεύκολα με USB

Οι μηχανικοί της Microsoft είχαν αντιμετωπίσει μια δυσκολία με το Media Creation Tool, το οποίο δεν είχε ενημερωθεί με τη νεότερη έκδοση των Windows 11. Πλέον, το πρόβλημα λύθηκε και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το […]

Τα πρώτα υπερηχητικά solid state ακουστικά είναι γεγονός

Όλα τα ακουστικά χρησιμοποιούν φυσικούς ενισχυτές οι οποίοι παράγουν τον ήχο και τον προωθούν μέσω ενός διαφράγματος στο αυτί μας. Όσο κι αν έχουν εξελιχθεί, αυτή η προσέγγιση υπάρχει για πάνω από έναν αιώνα. Τώρα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *