Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 20:37

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 αυγό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε μικρά καρέ
  • 1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ (300 γρ.)
  • 1 πατάτα σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1½ lt νερό ζεστό
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντας το με μπόλικο νερό.

Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, και πριν το χρησιμοποιήσουμε το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.

Σε μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το προετοιμασμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.

Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο.

Η σούπα

Καθαρίζουμε και κόβουμε με μαχαίρι όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι στο τέλος του βρασμού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Η σάλτσα

Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές.

Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ, για να μην κόψει το αυγολέμονο.

Εναλλακτική σάλτσα

Αραιώνουμε το μίγμα λεμόνι-κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού.

Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά.

Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.

Προηγούμενο Άρθρο

Καιρός σήμερα: Ζέστη και υγρασία με τοπικές λασποβροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Επόμενο Άρθρο

Fleetwood Mac: Πουλήθηκαν σε δημοπρασία αντικείμενα του θρυλικού συγκροτήματος – Ανάμεσά τους χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η συνταγή της ημέρας: Μυζηθρόπιτα

Υλικά Για το σπιτικό φύλλο 500 γρ. αλεύρι 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 1 κ.γ. αλάτι 1 αυγό χτυπημένο Για τη γέμιση 1 kg ανάλατη φρέσκια μυζήθρα 1 […]

Η συνταγή της ημέρας: Ρεβυθόρυζο κοκκινιστό με μελιτζάνες

Υλικά Για το ρεβυθόρυζο κοκκινιστό με μελιτζάνες 500 γρ. ρεβίθια 1 κ.σ. κοφτή σόδα 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 συσκ. αποφλοιωμένα ντοματάκια  2 μελιτζάνες φλάσκες  2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες 1 φλ. […]

Η συνταγή της ημέρας: Λαζάνια με σπανάκι

Υλικά 300 γρ. λαζάνια 1/3 φλ. ελαιόλαδο 4 πράσα 4 φρέσκα κρεμμύδια 1 ξερό κρεμμύδι 1 kg σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο 400 γρ. φέτα 2 ώριμες φρέσκες ντομάτες Αλάτι Πιπέρι 1 lt γάλα 10 λιαστές […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *