Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 22:39

Ημικρανία: Αυτές είναι οι αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις κρίσεις πονοκεφάλου

Ο όρος ημικρανία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάθε μορφή πονοκεφάλου. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα νευρολογικό σύνδρομο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται συνήθως στο μισό τμήμα του κεφαλιού και συνοδεύεται από ναυτία, φωτοφοβία ή ηχοφοβία.

Εάν παρουσιάζετε συχνά ημικρανία που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, λόγω των συμπτωμάτων που προκαλεί αυτή η μορφή έντονου πονοκεφάλου, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό, ώστε να σας χορηγήσει εξειδικευμένη θεραπεία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 278.000 πάσχοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ειδικά φάρμακα για την ημικρανία είναι πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα παυσίπονα.

Στην πραγματικότητα, φάρμακα όπως οι τριπτάνες, οι εργοταμίνες και τα αντιεμετικά μπορεί να είναι δύο έως πέντε φορές πιο αποτελεσματικά, αναφέρουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ειδικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας πρέπει να χορηγούνται νωρίτερα, αντί να φυλάσσονται για τις πιο σοβαρές κρίσεις, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Chia-Chun Chiang, νευρολόγος στην Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Πολλά συμπτώματα

Οι πάσχοντες από ημικρανία εκδηλώνουν έντονο, σφύζοντα πόνο, κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού τους. Συχνά, όμως, έχουν και συνοδά συμπτώματα όπως:

Ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία)

Δυσανεξία στους ήχους (ηχοφοβία) ή τις οσμές (οσμοφοβία)

Επιδείνωση του πόνου με την κίνηση

Ναυτία ή/και έμετο

Ακόμα και προβλήματα σκέψης

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας υπάρχουν πολλές θεραπείες. Εν τούτοις, λίγες μελέτες τις έχουν συγκρίνει μεταξύ τους, κατά την Dr. Chiang.

Για να καλύψουν αυτό το κενό οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για 3,1 εκατομμύρια ημικρανικές κρίσεις. Όλες τους καταγράφηκαν μεταξύ 2014 και 2020 σε μία ειδική εφαρμογή για κινητά. Η εφαρμογή επέτρεπε στους ασθενείς να καταγράψουν και πόσο απέδιδαν τα φάρμακα που λάμβαναν κάθε φορά.

Οι πάσχοντες είχαν λάβει συνολικώς 25 διαφορετικά φάρμακα από επτά οικογένειες φαρμάκων. Κυμαίνονταν από τα πιο απλά παυσίπονα έως οπιοειδή, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς. Τις κρίσεις είχαν συνολικώς εκδηλώνει 278.006 πάσχοντες από ημικρανία.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι τριπτάνες, οι εργοταμίνες και τα αντιεμετικά φάρμακα είχαν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά των κρίσεων. Ακολουθούσαν τα οπιοειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, συνδυασμένα αναλγητικά κ.λπ. Ειδικότερα τα στοιχεία έδειξαν ότι σε σύγκριση με τα πιο απλά παυσίπονα που μπορεί να πάρει ένας ασθενής με ημικρανία:

Οι τριπτάνες ήταν πέντε φορές πιο αποτελεσματικές

Οι εργοταμίνες ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματικές

Τα αντιεμετικά φάρμακα ήταν 2,5 φορές πιο αποτελεσματικά.

Στην πραγματικότητα, οι τριπτάνες βοηθούσαν τους ασθενείς στο 72-78% των κρίσεων, αναλόγως με την δραστική ουσία. Τα πιο απλά παυσίπονα, όμως, τους βοηθούσαν μόνο στο 37-42% των κρίσεων, αναλόγως με τη δραστική ουσία.

Τα φάρμακα δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς και έτσι χρειαζόταν προσαρμογή της θεραπείας κατά περίπτωση. Επομένως, «οι ασθενείς με ημικρανία που δεν βρίσκουν αρκετή ανακούφιση με τα κοινά παυσίπονα, καλό είναι να απευθύνονται σε έναν ειδικό στις κεφαλαλγίες. Εκείνος θα μπορέσει να τους βοηθήσει να βρουν μία θεραπεία που θα αποδίδει γι’ αυτούς», τόνισε η Dr. Chiang.

Προηγούμενο Άρθρο

Καινοτομία στη γεωθερμία κάνει το internet λίγο πιο πράσινο

Επόμενο Άρθρο

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τα ξημερώματα ανοικτά της Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών από τα πρώιμα στάδια

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών μέσω τεστ ούρων αναπτύσσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Virginia Commonwealth University. Πρόκειται για μια μέθοδο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον πρώιμο καρκίνο των […]

«Έρχεται» το Healthflix το 2024, η νέα πλατφόρμα των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σαν το Netflix και το Ertflix, τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης λανσάρουν νέα ψηφιακά εργαλεία στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ένα από αυτά είναι το Healthflix! Το Healthflix δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια […]

Δυναμική Σπονδυλοανάταξη: Καινοτόμος κι ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για τη σκολίωση

Συνέντευξη με τον: Δρ. Κωνσταντίνο Σταραντζή, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Πρότυπου Κέντρου Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Για πολλά χρόνια, η σπονδυλοδεσία αποτελούσε τη μόνη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *