Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 21:23

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα

Μία νέα συνέντευξη έδωσε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, υποστηρίζοντας εκ νέου τον ισχυρισμό της ότι στον ασύλητο τάφο της Βεργίνας βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος Β’, όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε στα Τετράδια Πολιτισμού λέγοντας πως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου βρίσκεται στη Βεργίνα και παρέθεσε μια σειρά από επιχειρήματα. Η γνωστή βυζαντινολόγος επανήλθε με μια νέα συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να γίνω 100 χρόνων για να είμαι σίγουρη για ένα πράγμα. Και αυτό είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα».

«Όταν ο Ανδρόνικος, με τον οποίον ήμουνα φίλη, ανακάλυψε τον τύμβο – δεν μιλάμε για τάφο, μιλάμε για τύμβο ολόκληρο – βρήκε μέσα στον λεγόμενο τάφο του Φιλίππου, το αγαλμάτιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του λέω, βρε Μανόλη μου, πώς είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων, αυτό θα ήταν ο Αλέξανδρος μετά το θάνατο του πατέρα του, πώς είναι δυνατόν να είναι μέσα σε τάφο; Και ο Ανδρόνικος, ο οποίος είναι ένας τέλειος αρχαιολόγος και τέλειος ανασκαφέας, μου είπε απλά, βρε Ελένη, 20 κείμενα πάνω κάτω, λένε ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Με συγχωρείτε για την επιμονή μου, του λέω, αν είναι έτσι, εγώ βυζαντινολόγος είμαι, ασχολούμαι με τα βυζαντινά» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Όταν όμως βρήκαν την Αμφίπολη, άρχισαν και ζητούσαν και τον Αλέξανδρο στην Αμφίπολη. Οπότε αναρωτήθηκα, μια και τον ζητάνε στην Αμφίπολη, άρα δεν είναι σίγουροι ότι είναι στην Αλεξάνδρεια. Και πράγματι τότε, ως ιστορικός πια, πήρα τα κείμενα που μιλάνε για τον θάνατο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια και είδα ότι είναι όλα αιώνες μεταγενέστερα, μετά τον θάνατό του. Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και ο Στράβων, παραδείγματος χάριν, που μιλάει για τον θάνατο και την ταφή του στην Αλεξάνδρεια, είναι το 60 μ.Χ. Αναρωτήθηκα λοιπόν και μετά άρχισα κι έψαχνα ως ιστορικός τα πράγματα. Τότε είδα, ότι εφόσον όλα τα κείμενα αυτά είναι μεταγενέστερα, να δούμε τι είναι τα πραγματικά ευρήματα».

Προηγούμενο Άρθρο

Kαταδίωξη 75χρονου στο κέντρο της Αθήνας: Οδηγούσε αντίθετα στη Βασιλίσσης Σοφίας, έφτασε μέχρι την Παλλήνη

Επόμενο Άρθρο

Κίνα: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από τον σεισμό – Αγώνας δρόμους στο ψύχος για τους αγνοούμενους

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μακελειό στη Γλυφάδα: «Ίσως ήθελε να κρατήσει όμηρο τη Δέσποινα Καρνέση» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Για ένα άγριο και προσχεδιασμένο έγκλημα έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση, Γιάννης Ηρειώτης, και σημείωσε πως πιθανότατα τα σχέδιά του να ανατράπηκαν μετά την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα. «Δεν υπάρχει καμία […]

Βοιωτία: Καταγγελία σοκ για τον θάνατο του 17χρονου – «Τον πυροβόλησε εν ψυχρώ»

«Ο αστυνομικός χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου… Του έριξε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του» Θόλο παραμένει, μέχρι στιγμής, το τοπίο γύρω από τον θάνατο του 17χρονου Ρομά, μετά από αστυνομική καταδίωξη το βράδυ του […]

Την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Το νέο φύλλο της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» κυκλοφορεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου Την  Πέμπτη 28 Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *