Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025, 7:19

Δυναμική Σπονδυλοανάταξη: Καινοτόμος κι ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για τη σκολίωση

Συνέντευξη με τον:
Δρ. Κωνσταντίνο Σταραντζή, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Πρότυπου Κέντρου Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Για πολλά χρόνια, η σπονδυλοδεσία αποτελούσε τη μόνη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης στους εφήβους. Πλέον, όμως, υπάρχει μια νέα, και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση, η Δυναμική Σπονδυλοανάταξη Σκολίωσης, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική συγκριτικά και προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και του Προτύπου Κέντρου Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί πώς αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της εφηβικής ιδιοπαθούς σκολίωσης διασφαλίζοντας βέλτιστη ευελιξία κίνησης στους νεαρούς ασθενείς:

  • Τι είναι η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση (https://paidiatriko.gr/el/asthenies/skoliosi) είναι ένας τύπος της νόσου που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους, κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Αποκαλείται ιδιοπαθής, καθώς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί, αν και αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες. Πρόκειται για τον συχνότερο τύπο σκολίωσης και εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία μεταξύ 9 και 14 ετών, ενώ επηρεάζει 7 ως 10 φορές περισσότερο τα κορίτσια από τα αγόρια.

Κατά την εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση, οι σπόνδυλοι αρχίζουν να περιστρέφονται αντίθετα ο ένας από τον άλλο δημιουργώντας μια καμπύλη στη σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να φτάσει να είναι αρκετά έντονη (στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ξεπερνά τις 60 μοίρες).

Το βασικό σύμπτωμα της νόσου είναι η σκελετική ασυμμετρία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με την κλίση προς τη μία πλευρά και τον έναν ώμο ή το ισχίο να εμφανίζεται ψηλότερα από τον άλλο, η μία ωμοπλάτη να φαίνεται πιο προεξέχουσα ή ορατή από την άλλη ή με προεξοχή της μίας πλευράς του θώρακα. Σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις, η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο και μειωμένο εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης, να επηρεάσει αρνητικά τη βάδιση και να έχει έντονο ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο στους νεαρούς ασθενείς.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση;

Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά. Όταν η γωνία της σκολίωσης είναι μικρή, π.χ. της τάξης των 10-15 μοιρών, τότε συστήνεται η αντιμετώπισή της με τη χρήση κηδεμόνα σκολίωσης καθώς και ειδικές ασκήσεις. Ωστόσο, όταν η γωνία της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης υπερβαίνει τις 50 μοίρες, η θεραπεία είναι χειρουργική. Παραδοσιακά, η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση αντιμετωπιζόταν με σπονδυλοδεσία, μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η διόρθωση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια εμφυτευμάτων που σταματούσαν την κίνηση στο σημείο της διόρθωσης. Ωστόσο, η Ορθοπεδική διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της και μια νέα προσέγγιση: τη δυναμική σπονδυλοανάταξη.

  • Τι ακριβώς είναι η δυναμική σπονδυλοανάταξη και γιατί να την επιλέξει κανείς;

Η δυναμική σπονδυλοανάταξη είναι μια λιγότερο επεμβατική και κυρίως λιγότερο περιοριστική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της εφηβικής ιδιοπαθούς σκολίωσης, η οποία δεν συνιστά σπονδυλοδεσία και δεν περιορίζει την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Αντίθετα, οδηγεί σε προοδευτική διόρθωση καθοδηγώντας την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης με την πάροδο του χρόνου.

Ειδικότερα, κατά τη δυναμική σπονδυλοανάταξη, ο χειρουργός τοποθετεί, μέσω πολύ μικρών τομών, βίδες στο πλαϊνό τμήμα των σπονδύλων, οι οποίες είναι τα σημεία αγκύρωσης. Στη συνέχεια, προσαρμόζει με ασφάλεια ένα ισχυρό αλλά εύκαμπτο κορδόνι σε κάθε βίδα ξεχωριστά, με το οποίο διορθώνει την κύρτωση.

Με αυτόν τον τρόπο, η σπονδυλική στήλη διατηρεί πλήρως την κινητικότητα και την ευελιξία της και επιτυγχάνεται προοδευτική διόρθωση της σκολίωσης χωρίς τη χρήση κηδεμόνα. Η εν λόγω διαδικασία, είναι ελάχιστα επεμβατική και χαρακτηρίζεται από αισθητά μειωμένη μετεγχειρητική αποκατάσταση, ενώ τα εύκαμπτα υλικά που χρησιμοποιούνται παραμένουν μόνιμα τοποθετημένα, δίχως να επηρεάζουν την κίνηση του παιδιού.

  • Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι γι’ αυτήν τη θεραπεία;

Η δυναμική σπονδυλοανάταξη είναι ιδανική για παιδιά και εφήβους, ηλικίας 10 ως 16 ετών, που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε σκελετική ωριμότητα και οι οποίοι πάσχουν από σοβαρής μορφής ιδιοπαθή σκολίωση, δηλαδή με γωνία κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης 45 -70 μοιρών (ή ακόμη μεγαλύτερη αν υπάρχει η κατάλληλη ευλυγισία).

  • Πόσο σημαντική είναι η επιλογή Εξειδικευμένου Ορθοπεδικού και θεραπευτικού κέντρου στη διαχείριση της εφηβικής ιδιοπαθούς σκολίωσης;

Η αποτελεσματική διαχείριση της εφηβικής ιδιοπαθούς σκολίωσης απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, τόσο στην καθοδήγηση των γονέων αναφορικά με το ποια προσέγγιση (συντηρητική ή επεμβατική) είναι καλύτερο να εφαρμοστεί για το παιδί τους, όσο και για να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε περίπτωση χειρουργικής αποκατάστασης. Σε αυτό, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η επιλογή ενός οργανωμένου θεραπευτικού κέντρου, όπως το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το οποίο θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές, θα παρέχει καινοτόμο εξοπλισμό και θα είναι στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Προηγούμενο Άρθρο

Διαφραγματοκήλη: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Επόμενο Άρθρο

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τον γάμο των ομοφύλων: Θα πάρουμε θέση αφού μιλήσει ο πρωθυπουργός

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Διαπερινεϊκή MRI-Fusion βιοψία: Ό,τι νεότερο στη διάγνωση καρκίνου του προστάτη

Γράφει ο Δρ. Χ. Κομνηνός, MD, MSc, PhD, FEBU, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το πιο συχνό συμπαγή όγκο στον ανδρικό πληθυσμό του […]

Έντονος πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός και τι πρέπει να γνωρίζετε

Δυστυχώς, επειδή ο πόνος στην πλάτη θεωρείται τόσο συχνός, πολλοί υποτιμούν τα σημάδια ότι πιθανώς κάτι πιο σοβαρό μπορεί να συμβαίνει. Μετά από μια ορισμένη ηλικία, ο πόνος στην πλάτη γίνεται… μέρος της καθημερινότητας. Αλλά αυτή η ενόχληση δεν […]

Πόνος στον ώμο: Τι προσφέρει το υαλουρονικό οξύ

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ώμο. Το 7% έως 36% του πληθυσμού πάσχει από κάποια πάθηση στην συγκεκριμένη άρθρωση, που προκαλεί πόνο και αδυναμία εκτέλεσης απλών κινήσεων, επιδεινώνοντας την καθημερινότητα και επομένως την […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *