Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:03

Διπλό μπόνους στα επιδόματα ανεργίας με ρήτρα μισθού και χρόνου απασχόλησης

Αύξηση τόσο στο ποσό όσο και στη διάρκεια καταβολής του τακτικού επιδόματος ανεργίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2024.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκείνο το σενάριο το οποίο επεξεργάζονται αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας  (προκειμένου να ισχύσει καταρχάς πιλοτικά με πόρους ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) προβλέπει την καταβολή υψηλότερου -σε σχέση με το υφιστάμενο- επιδόματος ανεργίας και για πάνω από 12 μήνες για όσους δικαιούχους τακτικής επιδότησης ανεργίας είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης (πριν βγουν στην ανεργία) ή/και μισθό πάνω από τον κατώτατο.

Υπενθυμίζεται με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το τακτικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 479 ευρώ/μήνα (προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανέργου) -ανεξάρτητα από το ύψους του μισθού και με βάση ένα μίνιμουμ προηγούμενης ασφάλισης που είχε πριν απολυθεί κάθε άνεργος, ενώ η επιδότηση δεν ξεπερνά τους 12 μήνες.

Παράλληλα, όποιος άνεργος, μετά το πέρας της 12μηνης τακτικής επιδότησης, έχει κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του), δικαιούται επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ/μήνα για επιπλέον 12 μήνες.

Εκείνο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση είναι η κατάργηση και των δύο παραπάνω αξόνων επιδότησης των ανέργων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται :

1. Καταβολή υψηλότερου από το υφιστάμενο τακτικό επίδομα ανεργίας ανάλογα με το αν ένας άνεργος είχε περισσότερα – από τα μίνιμουμ (για τη θεμελίωση του δικαιώματος τακτική επιδότησης) έτη ασφάλισης και ταυτόχρονα υψηλότερες αποδοχές από τις κατώτατες.

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, οι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης, εφόσον πληρούν το κριτήριο του μίνιμουμ προηγούμενου χρόνου ασφάλισης, λαμβάνουν το ίδιο ύψος επιδόματος, ανεξάρτητα πχ αν ο ένας ασφαλίστηκε πριν 10 έτη ή 3 και ανεξάρτητα αν κανείς λάμβανε μισθό πχ 1500 ευρώ μικτά για 5 χρόνια ή 780 ευρώ για 3 έτη.

Οι ρήτρες των ετών ασφάλισης και των αποδοχών θα λειτουργήσουν “συνδυαστικά”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, οδηγώντας σε αύξηση τα τακτικά επιδόματα για όσους είχαν υψηλότερους μισθούς και περισσότερα (από τα μίνιμουμ) έτη ασφάλισης πριν βγουν στην ανεργία. Σημειώνεται, βάσει των ιδίων πληροφοριών, πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στο τακτικό επίδομα για όσους πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια.

2. Κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και παράλληλη κατάργηση της ρήτρας σύμφωνα με την οποία για να το λάβει κανείς θα πρέπει να έχει κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Αντί του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, θα προσαυξάνεται, τόσο το τακτικό επίδομα ανεργίας (κατά το προαναφερθέν σενάριο), αλλά και ο χρόνο επιδότησης του.

Συγκεκριμένα, αντί για 12 μήνες, το τακτικό επίδομα εξετάζεται να δίδεται για 18 ή ενδεχομένως ακόμη και για 24 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τους πρώτους 6 μήνες τακτικής επιδότησης εξετάζεται να είναι ακόμη πιο προσαυξημένο προκειμένου να πλησιάζει το ύψους του μισθού (σε κάθε περίπτωση πάνω από 55% του μικτού κατώτατου μισθού στο οποίο ανέρχεται σήμερα το τακτικό επίδομα ανεργίας) που ελάμβανε κάποιος πριν απολυθεί.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Κασσελάκης διέγραψε Τσακαλώτο και Πέρκα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Επιστολή Φάμελλου στον πρόεδρο της Βουλής

Επόμενο Άρθρο

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Πρεβεζάνο ηθοποιό Κώστα Κορωναίο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Προϋπολογισμός 2024: Μειωμένος ΦΠΑ σε τουρισμό, συγκοινωνίες, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια και σχολές χορού

Εκπλήξεις θετικές και αρνητικές περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο Τρίτη (21.11.2023) στη Βουλή. Πέραν πάσης αμφιβολίας το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους μετά από 14 χρόνια, […]

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε δημόσια διαβούλευση έως 27 Νοεμβρίου – Όλα όσα προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του […]

«Είδος πολυτελείας» το ελαιόλαδο: Η αύξηση της τιμής φέρνει φαινόμενα νοθείας

Στα ύψη παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές, πλέον, να αντιμετωπίζουν το λάδι ως είδος πολυτελείας. Πωλούν σπορέλαιο σε ανυποψίαστους καταναλωτές Η αύξηση της τιμής έχει αυξήσει και τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο – με πολλούς επιτήδειους να πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *