Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 3:35

ΔΕΠΑ Υποδομών: οι 13 πόλεις που θα πάρουν φυσικό αέριο το 2024

Επεκτείνεται σε δεκατρείς πόλεις της περιφέρειας το δίκτυο φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της Italgas. που έχει εξαγοράσει από το 2022 τα δίκτυα διανομής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα με το φυσικό αέριο, εν αναμονή βρίσκεται ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και διανομή βιομεθανίου μέσω των ίδιων δικτύων, που δύναται να γίνει μια νέα πηγή εισοδήματος για αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα η πρόεδρος της Italgas Benedetta Navarra, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paolo Gallo, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, ‘Αργος Ορεστικό, ‘Αμφισσα, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Πάτρα και Ιωάννινα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2023-2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως εκτίμησε ο κ. Gallo θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Περιλαμβάνει τις επενδύσεις για επέκταση των δικτύων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τεχνολογίες ελέγχου διαρροών κ.α.

Το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα δικτύων έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η διοίκηση της Italgas ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αναμένεται η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την εκμετάλλευση βιομεθανίου με αξιοποίηση και της εμπειρίας από την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ιταλία. Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων, μπορεί να διοχετευθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Παλαιότερη μελέτη της ΔΕΔΑ είχε προσδιορίσει δεκάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα.
  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για δραστηριοποίηση στα δίκτυα ύδρευσης ωστόσο σε λίγα χρόνια η προοπτική αυτή μπορεί να επανεξεταστεί. Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
  • Η επέκταση του φυσικού αερίου σε νησιά εξαρτάται από αναλύσεις κόστους – οφέλους. Σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη η επένδυση θα μπορούσε να έχει νόημα.
Προηγούμενο Άρθρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οδηγό την Coca Cola ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,02% και βλέπει ξανά τις 1.400 μονάδες

Επόμενο Άρθρο

Με ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στο Κύπελλο Ελλάδας και Champions League οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (14/02)

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη – Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

Πτωτικά κινείται ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου σήμερα (28.2.2024). Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται στις 1.409,39 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,18% ενώ αρχικά είχε κινηθεί υψηλότερα στις 1.415 μονάδες. Ο δείκτης FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης […]

Αργεντινή: Απέτυχε παταγωδώς η πρώτη έκδοση των ομολόγων της «ανοικοδόμησης» -Πουλήθηκε μόνο το 1/10 της προσφοράς

Η πρώτη δημοπρασία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής για την εξόφληση των χρεών των εισαγωγέων προς τους προμηθευτές στο εξωτερικό απέτυχε την Πέμπτη (28.12.2023), καθώς η νομισματική αρχή πούλησε μόνο ένα κλάσμα του συνόλου  (σ.σ. το 1/10) […]

Xρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ – Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό

Πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, με το άνοιγμα της συνεδρίασης, υποβοηθούμενος από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις αγορές του πλανήτη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ. Ο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *