Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 19:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Απογειώνονται» οι εργασίες στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης – Τα χρονοδιαγράμματα και τα οφέλη

Σε προχωρημένο επίπεδο είναι οι εργασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (Κρήτης), προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να έχει υλοποιήσει ήδη άνω του 31%.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο όταν λειτουργήσει εμπορικά από το 2027, θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Στην εταιρεία Αεροδρομίου συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο (45,90%), η ΤΕΡΝΑ (32,46%) και ο ινδικός όμιλος GMR Airports Ltd (21,64%).

Ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου αναμένεται να ικανοποιήσει τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες κίνησης. Η σύμβαση παραχώρησης είναι διάρκειας 35 ετών. Εκτιμάται ότι η πρόοδος των εργασιών θα ανέλθει σε περίπου 45% στο τέλος του 2024.

Ο Νέος Αερολιμένας θα ενισχύσει τον τουρισμό στην Κρήτη, θα συμμετέχει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού, καθώς και της εθνικής οικονομίας συνολικότερα. Θα εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες ετησίως κατά την έναρξη, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσει τους 18.000.000 σε ετήσια βάση.

Η σημασία του νέου αερολιμένα είναι μεγάλη για την Κρήτη αλλά και για την εθνική παρουσία στις αερομεταφορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην παραπέρα ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Κρήτης.

Επίσης, θα δημιουργήσει συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Στη πλήρη ανάπτυξή του στο έργο θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Επιπρόσθετα, θα κινητοποιήσει περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης, σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και το εμπόριο, με χιλιάδες θέσεις έμμεσης απασχόλησης. Οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αναμένεται να έχουν επίσης ισχυρά οφέλη, καθώς προβλέπεται η καταβολή αντισταθμιστικού ανταλλάγματος από την εταιρεία του έργου προς το Δημόσιο.

Ο Αεροσταθμός θα έχει έκταση 94.000 τ.μ. κατά την έναρξη λειτουργιών και διαθέτει 8 επίπεδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των επιβατών θα υπάρχουν βιομετρικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου καθώς και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αναψυχής, εστίασης, προσευχής, υποστήριξης βρεφών και μητέρων κ.α..

Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει Εμπορική ζώνη προσβάσιμη από τον αστικό ιστό και κατάλληλα ενταγμένη στην ευρύτερη οικιστική και χωροταξική ανάπτυξη της περιοχής έκτασης 800 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο θα είναι προσβάσιμο από το Ηράκλειο σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Προηγούμενο Άρθρο

Τράπεζες: Εξέδωσαν ομόλογα 2 δισ. ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα – Μεγάλη η αποδοχή από τους επενδυτές

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα NBA: Νέα νίκη οι Λέικερς με τριπλό Άντονι Ντέιβις

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

HIG Capital: Οι νέες εξαγορές σε logistics και τουρισμό – Τα επόμενα βήματα

Επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει σε ορίζοντα πενταετίας η HIG Capital, το αμερικανικό fund το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται μέσω της Inventio, με γενικό διευθυντή τον Κωνσταντίνο Μπήτρο. Η HIG έχει επενδύσει συστηματικά […]

Χατζηδάκης: Έρχονται νομοσχέδια για δημόσιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και Υπερταμείο

Τρία σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις, την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και το Υπερταμείο, για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, […]

Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το Μιλγουόκι Μπακς – Μπόστον Σέλτικς: «Να σταματήσουμε αντιπάλους με την άμυνά μας»

Οι Μιλγουόκι Μπακς επέστρεψαν στις νίκες στο NBA με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αφού “συνέτριψαν” τους Μπόστον Σέλτικς με 135-102 και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν απόλυτα ικανοποιημένος μετά το τέλος της αναμέτρησης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε κάνει κριτική σε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *