Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 3:38

Απογευματινά χειρουργεία: Ομάδες γιατρών θα περιοδεύουν σε νοσοκομεία όλης της χώρας και θα κάνουν επεμβάσεις

Μεγαλώνει ο αριθμός των νοσοκομείων που συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, την ώρα που το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει μια νέα καινοτομία.

Μετά τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και τα Νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, για σήμερα Πέμπτη (14.03.24) έχει προγραμματιστεί η έναρξη της απογευματινής λειτουργίας στα νοσοκομεία της Αττικής. Και όλα αυτά ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα χειρουργικές ομάδες θα «περιοδεύουν» σε Νοσοκομεία της χώρας.

Οι δύο πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” θα είναι γενικής χειρουργικής και νευροχειρουργικής φύσεως, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής – ΚΑΤ θα διενεργηθούν ακόμη ακόμη δύο επεμβάσεις, μια αρθροπλαστική ισχίου και μια αρθροπλαστική γόνατος.

Σήμερα, ξεκινούν τα απογευματινά τους χειρουργεία, επίσης, και ο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης με επέμβαση αφαίρεσης χολής και ένα ακόμη χειρουργείο στο μαστό.

Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνουν στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως αναμένεται να «μπουν στον χορό» το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” την Παρασκευή (15.03.24) και την επόμενη εβδομάδα:

το Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι» στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας,

ο «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη και

το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

«Το ΚΑΤ που ξεκινάει την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Είχα πει από την αρχή ότι αν υπάρχουν σωστές αμοιβές θα βρεθούν οι χειρουργικές ομάδες και βρίσκονται», επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR.

Απογευματινά χειρουργεία: Ποια έγιναν χθες – Αντιδρούν οι γιατροί

Να σημειωθεί πως χθες Τετάρτη (13.03.24) πραγματοποιήθηκαν 5 χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, και συγκεκριμένα οφθαλμολογικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Την ίδια μέρα, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» συνέχισε την απογευματινή του λειτουργία με τους γιατρούς να πραγματοποιούν ακόμη δύο επεμβάσεις, ενώ σήμερα Πέμπτη (14.03.24) υπάρχει προγραμματισμός να διενεργηθούν επιπλέον τέσσερα χειρουργεία.

Παρά τη διεύρυνση του θεσμού, ωστόσο, μερίδα των νοσοκομειακών αλλά και ιδιωτών γιατρών να εξακολουθεί να διαμαρτύρεται, κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας»

Οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχουν προκηρύξει στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 14/03/24 (13:00 – 15:00) και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Παράλληλα, καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσα πληρώνουν οι ασθενείς, με πόσα αμείβονται οι γιατροί

Τα πρώτα χειρουργεία που διενεργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα (12.03.24) παραχωρήθηκαν δωρεάν από την πολιτεία, ως μια κίνηση καλής θέλησης.

Ο πρώτος ασθενής του «Παπαγεωργίου», ωστόσο, ο οποίος υποβλήθηκε σε ολική αρθροπλαστική γονάτου θα πλήρωνε 1.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη επέμβαση, εάν δεν το υπουργείο Υγείας δεν κάλυπτε τη δαπάνη.

«Αν πήγαινες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για μια τέτοια επέμβαση μπορεί να πλήρωνες και πάνω από 4.000. Ο συγκεκριμένος ασθενής χρεώθηκε 1.000 ευρώ. Αυτή ήταν η διαφορά. Ήταν περίπου στο 1/4 της τιμής που θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι καλές αμοιβές των γιατρών, μάλιστα, όπως πρόσθεσε, είναι το κίνητρο που έχει προσελκύσει περισσότερους γιατρούς στο σύστημα Υγείας. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαβούλευση, αναμένεται να δώσει το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς υπό προϋποθέσεις να εργάζονται στα νοσοκομεία.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να πούμε και στο γιατρό που δεν παίρνει φακελάκι και καλώς δεν παίρνει, ότι «κοίταξε να δεις, μην βλέπεις τον άλλον τον κακό συνάδελφό σου που έπαιρνε, τώρα αν θέλεις και εσύ μπορείς να χειρουργήσεις το απόγευμα νόμιμα, ηθικά σωστά, να έχεις και την αμοιβή σου και να κάνεις και καλό στον κόσμο», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Καλό θα ήταν αυτές τις αμοιβές να τις έδινε το ίδιο το κράτος στους γιατρούς, πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά «πως το κράτος μπορεί να το κάνει αυτό συνολικά σε όλους; Η μισθοδοσία στο ΕΣΥ είναι 3 δις. Αν πας να δώσεις στο σύνολο λοιπόν του ΕΣΥ διπλό μισθό, θες άλλα 3 δισεκ», τόνισε.

Ομάδες γιατρών θα χειρουργούν σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα

Ένα ακόμα μέρος των μεταρρυθμίσεων που έπονται, είναι να δοθεί άδεια με νέα νομοθεσία σε χειρουργικές ομάδες να «περιοδεύουν» και να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό.

Το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι πως επειδή δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε νοσοκομείο νευροχειρουργούς, θωρακοχειρουργούς και άλλες ειδικότητες να επιτραπεί σε χειρουργικές ομάδες, π.χ. του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» να πηγαίνουν για μία εβδομάδα και να πραγματοποιούν χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

«Το σύστημα το φτιάχνουμε για τον ασθενή», σχολίασε σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο τριτοβάθμιο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει αυτήν την οικονομική δυνατότητα, εμείς πρέπει να του στερούμε για πάντα τη δυνατότητα να κάνει την εγχείρηση που χρειάζεται; Όχι, είναι ευθύνη μας να του λύσουμε το πρόβλημα», σημείωσε.

Το Πάσχα τα δωρεάν Απογευματινά Χειρουργεία

Κοντά στο Πάσχα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή από το κράτος περίπου 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, με προτεραιότητα σε όσα χειρουργεία σημειώνουν τη μεγαλύτερη αναμονή στη λίστα των 102.000 μη εξυπηρετούμενων επεμβάσεων.

Δεν τέθηκαν οικονομικά κριτήρια, παρά μόνο χρονικά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας:

«Θα πάμε με βάση την αναμονή. Για να μένει κάποιος τρία χρόνια και να περιμένει, σημαίνει ότι ούτε άλλο τρόπο έχει να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ούτε άλλους τρόπους, άρα ας πάμε να τον βοηθήσουμε. Θα πάμε λοιπόν και θα βρούμε αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω θα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές σε δύο περίπου εβδομάδες, θα μπορούμε να το ξεκινήσουμε περίπου τέλος Απριλίου. Σκοπός μας είναι όλοι όσοι περιμένουν για το χειρουργείο τους πολύ καιρό, να χειρουργηθούν δωρεάν κατά προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Προηγούμενο Άρθρο

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Επόμενο Άρθρο

Ζωγράφου: Η στιγμή που οι φλόγες «καταπίνουν» τα πυρπολημένα οχήματα δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Oι 5 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία

Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές, εκτός από την προφανή… ένοχη καφεΐνη, μπορούν να σας στερήσουν τον ήρεμο ύπνο; Δυσκολεύεστε στον ύπνο; Μπορεί να φταίει η διατροφή σας, εάν αποκοιμάστε και ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. […]

Επανάσταση κατά του καρκίνου με προσωποποιημένα εμβόλια – Ο «δρόμος» του mRNA, τι λένε οι επιστήμονες

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι οι επιστήμονες στο… όνειρο ενός εμβολίου κατά του καρκίνου, ενός σκευάσματος ικανού να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε βαθμό να καταπολεμήσει τους όγκους. Έπειτα από χρόνια περιορισμένων επιτυχιών σε αυτόν τον […]

Ενεργειακά ποτά: Πώς επιδρούν στον οργανισμό και τι έχουν δείξει έρευνες

Τα ενεργειακά ποτά είναι διαφορετικά από τα ποτά που καταναλώνονται από αθλητές (sports drinks) ή τα ποτά εµπλουτισµένα µε βιταµίνες (vitamin drinks). Τα ποτά για αθλητές έχουν σχεδιαστεί για τους αθλητές προκειµένου να τους βοηθήσουν ως προς […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *