Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 21:52

ΑΑΔΕ: Οι πολίτες ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στο κάλεσμα της Εφορίας για αποκάλυψη της φοροδιαφυγής

Στο πρόσωπο αρκετών εκατοντάδων πολιτών η Εφορία βρήκε άξιους συνεργάτες που μπορούν να αποκαλύψουν ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να καταγγείλει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, τελωνειακών παραβάσεων, αλλά και υποθέσεων διαφθοράς.

Και αυτό μπορούν να το πράξουν είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν περίπου 30 καταγγελίες για φοροδιαφυγή στην ΑΑΔΕ, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανώνυμες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι οκτώ στους δέκα πολίτες που κάνουν χρήση αυτής της πλατφόρμας καταγγελιών επιλέγουν να το πράττουν ανώνυμα.

Μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, οι συνολικές καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, υπερβαίνουν τις 2.000.

Συγκεκριμένα, από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες που έγιναν οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς.

Πάντως οι καταγγελίες αυτές, εξετάζονται εξονυχιστικά και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, δηλαδή είναι βάσιμες, τότε ακολουθεί έλεγχος στην επιχείρηση και στην περίπτωση που διαπιστωθούν οι παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.

Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία χρηματική επιβράβευση.

Αντίθετα αμοιβή έως και 3.000 ευρώ μπορούν λαμβάνουν όσοι καταγγέλλουν αποδείξεις «μαϊμού» και παραποιημένους φορολογικούς μηχανισμούς από το κινητό τους με την εφαρμογή Appodixi.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης να εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας

2. Φορολογικές παραβάσεις

3. Τελωνειακές παραβάσεις

Η διαδικασία των καταγγελιών για φοροδιαφυγή

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Είσοδος στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ (Χωρίς κωδικούς Taxisnet για ανώνυμες καταγγελίες, με προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης για επώνυμες καταγγελίες).
  • Στοιχεία Καταγγέλλοντος (για επώνυμες καταγγελίες): Εμφανίζονται τα στοιχεία σας όπως αυτά αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ενεργείτε ως εκπρόσωπος μιας επιχείρησης ή οντότητας παρακαλούμε συμπληρώστε τον ΑΦΜ της επιχείρησης/οντότητας.
  • Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο (φορολογικές παραβάσεις, τελωνειακές παραβάσεις, κακοδιαχείριση – διαφθορά) καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.
  • Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε εάν η καταγγελία αφορά: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
  • Τοποθεσία Συμβάντος: Συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός.
  • Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.
Προηγούμενο Άρθρο

Πολυεθνικές: Τα οφέλη για τα δημόσια ταμεία και τις επενδύσεις από την υιοθέτηση του μίνιμουμ φορολογικού συντελεστή 15%

Επόμενο Άρθρο

Στις «ράγες» οι νέοι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» – Το νέο σχήμα και οι μεγάλες επενδύσεις

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πέφτουν τα ρεκόρ σαν τραπουλόχαρτα στις διεθνείς αγορές – Η Λαγκάρντ προσπαθεί να προσγειώσει τις προσδοκίες και προειδοποιεί για πληθωρισμό διαρκείας

Οι αγορές φαίνεται μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι τις τελευταίες ημέρες του έτους, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη βρέθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα στα ιστορικά του υψηλά, ενώ […]

Αργεντινή: Απέτυχε παταγωδώς η πρώτη έκδοση των ομολόγων της «ανοικοδόμησης» -Πουλήθηκε μόνο το 1/10 της προσφοράς

Η πρώτη δημοπρασία της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής για την εξόφληση των χρεών των εισαγωγέων προς τους προμηθευτές στο εξωτερικό απέτυχε την Πέμπτη (28.12.2023), καθώς η νομισματική αρχή πούλησε μόνο ένα κλάσμα του συνόλου  (σ.σ. το 1/10) […]

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Στο τελικό στάδιο το πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με γοργούς ρυθμούς πλησιάζει η έναρξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, του προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), που έχει ως στόχο να δώσει μία «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Μόλις προ δύο ημερών, την Τρίτη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *