Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 4:34

Έντονος πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός και τι πρέπει να γνωρίζετε

Δυστυχώς, επειδή ο πόνος στην πλάτη θεωρείται τόσο συχνός, πολλοί υποτιμούν τα σημάδια ότι πιθανώς κάτι πιο σοβαρό μπορεί να συμβαίνει.

Μετά από μια ορισμένη ηλικία, ο πόνος στην πλάτη γίνεται… μέρος της καθημερινότητας. Αλλά αυτή η ενόχληση δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτη: Μπορείτε να κρατήσετε μακριά τους πόνους με καλύτερες διατάσεις και κινήσεις γιόγκα.

Μην αγνοείτε ποτέ αυτούς τους τύπους πόνου στην πλάτη: Είναι σημάδια σοβαρών προβλημάτων

Οσφυαλγία που ο πόνος φτάνει στα πλευρά ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Αν και ο πόνος τόσο στην πλάτη όσο και στην κοιλιά ταυτόχρονα μπορεί να είναι σύμπτωση, θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης. Εάν ο πόνος στην πλάτη “ακτινοβολεί” στο άνω μπροστινό μέρος της κοιλιάς, ή τα πλευρά σας, θα μπορούσε να υποδεικνύει καταστάσεις, όπως παγκρεατίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, ή πέτρες στα νεφρά. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, απαιτείται σωστή διάγνωση.

Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης που φτάνει στον αυχένα και στα πόδια

Ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη συχνά πάνε χέρι-χέρι και μπορεί να είναι σημάδι κάτι πολύ απλού, όπως η κακή στάση του σώματος. Από την άλλη πλευρά, ο πόνος στην πλάτη που προέρχεται από τον αυχένα μπορεί να είναι σημάδι νευρικής βλάβης. Άλλα σημάδια πίεσης στα νωτιαία νεύρα περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα, ή έντονους πόνους που φτάνουν από την πλάτη στο πόδι.

Πόνος με αίσθημα σαν «καρφίτσες και βελόνες»

Παρόμοια με το παραπάνω σύμπτωμα, εάν ο πόνος στην πλάτη σχετίζεται με οποιοδήποτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (αυτό το αίσθημα σαν «καρφίτσες και βελόνες»), τότε θα πρέπει να πάτε σε γιατρό, για να βεβαιωθείτε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον νωτιαίο μυελό σας.

Πόνος με απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

Επειδή οι μύες και τα νεύρα της πλάτης βρίσκονται ακριβώς πίσω από την ουροδόχο κύστη, η ακράτεια και ο πόνος στην πλάτη συχνά συνδέονται. Εάν κάτι δεν πάει καλά με την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας. Ομοίως, εάν κάτι δεν πάει καλά με την πλάτη σας, μπορεί να εμφανίσετε ακράτεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μην αγνοηθεί, καθώς η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης θα μπορούσε να υποδηλώνει επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως αιμάτωμα, ή σοβαρή κήλη δίσκου.

Πόνος με πυρετό

Ο πυρετός μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως μια λοίμωξη. Ευτυχώς αυτό είναι σπάνιο και ο πυρετός και ο πόνος στην πλάτη δεν συνδέονται απαραίτητα. Ωστόσο, ο συνεχής πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με έξαρση πυρετού είναι σίγουρα λόγος, για να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πόνος που διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες

Κατά γενικό κανόνα, μην αγνοείτε ποτέ κανένα είδος πόνου που διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες, ειδικά εάν επιδεινώνεται. Όσο περισσότερο περιμένετε, για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να υποχωρήσει τελικά.

Προηγούμενο Άρθρο

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Στα σκαριά μεγάλη κλινική δοκιμή από ανταγωνιστική της Neuralink του Έλον Μασκ

Επόμενο Άρθρο

H oλική έκλειψη ηλίου μάγεψε μικρούς και μεγάλους: Το μεγαλείο του ηλιακού μας συστήματος μέσα από φωτογραφίες

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Τα 4 συμπτώματα στα μάτια που ίσως αποκαλύπτουν πρόβλημα στο ήπαρ

Κάποια προβλήματα με τα μάτια σας θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος που ο οργανισμός σας ειδοποιεί, ότι πρέπει να ελέγξετε το ήπαρ σας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ […]

Σωληνωτοί μαστοί: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι σωληνωτοί μαστοί είναι μια συγγενής ανωμαλία, μια διαταραχή δηλαδή που δημιουργείται κατά τη διάπλαση των μαστών στην εμβρυϊκή ζωή με συνέπειες που εμφανίζονται πολύ αργότερα, κατά την εφηβεία, οπότε και αναπτύσσεται το στήθος. «Πρόκειται για […]

Καρκίνος του πνεύμονα: Αυξημένες ελπίδες ίασης με τον προληπτικό έλεγχο των καπνιστών

Πόσο αυξάνει το ποσοστό ιάσεως ο προσυμπτωματικός έλεγχος και τι προσφέρουν οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο. Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα ανοίγει ο προληπτικός (προσυμπτωματικός) έλεγχος, καθώς επιτρέπει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *