Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 23:09

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

Η πτώση των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος με το νέο «πολύχρωμο» σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση υπήρξε αισθητή τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2023.

Αυτό επέτρεψε στο ΥΠΕΝ να τονίσει πως η επιτυχία στα νέα τιμολόγια ρεύματος ήταν το αποτέλεσμα του ενισχυμένου ανταγωνισμού και όχι μόνο της μειωμένης τιμής φυσικού αερίου.

Ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι οι τιμές Ιανουαρίου ήταν χαμηλότερες από του Δεκεμβρίου (δίχως τις τότε επιδοτήσεις), ενώ για όσους λαμβάνουν επιδότηση σήμερα ήταν χαμηλότερες ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι παλαιότερες επιδοτήσεις που ίσχυαν.

Καθώς, όμως, ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου καθεστώτος, θα πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός και να διαπιστώσει το Φεβρουάριο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά για να βγάλει πιο μόνιμα συμπεράσματα.

Είναι γεγονός ότι το μήνα που διανύουμε η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού δείχνει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο, και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί εν τέλει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και χρόνια.

Εντούτοις, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μήνα με το μήνα μπορεί να αλλάζει η εκπτωτική πολιτική των προμηθευτών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεταβλητές των «διαβόητων» αλγόριθμων που αναθεωρούνται κάθε μερικούς μήνες.

Κατ’ επέκταση, ένας πάροχος που πρόσφερε π.χ. έκπτωση 20% τον Ιανουάριο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνει το ίδιο και το Φεβρουάριο. Μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την πτώση της χονδρικής τιμής ώστε να δώσει χαμηλότερη έκπτωση, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ίδιο για τον καταναλωτή.

Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού χαρακτήρισαν τις εκπτώσεις ως τη νέα «ρήτρα αναπροσαρμογής», αφού θα καθορίζουν στο εξής το τελικό κόστος σε έντονο βαθμό.

Όπως και να έχει, την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει κανείς να ξανακοιτάξει το που βρίσκεται το τιμολόγιο που διάλεξε, και να διακρίνει ποιες εταιρείες διατηρούν μια σταθερή «ρότα» και ποιες έχουν απότομες αυξομειώσεις στις τελικές τιμές που δίνουν.

Ο πονοκέφαλος αυτός είναι που ώθησε αρκετούς να διαλέξουν τα μπλε σταθερά τιμολόγια, ώστε να «ξενοιάσουν» για ένα έτος χωρίς να έχουν στο μυαλό τους εξισώσεις, πίνακες και συγκρίσεις.

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη κατηγορία τιμολογίων, τα κίτρινα ex post, που στις αρχές Φεβρουαρίου θα δούμε για πρώτη φορά που κινήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους. Στα εν λόγω τιμολόγια η τιμή διαμορφώνεται εκ των υστέρων. Καθώς, τα ex post είναι τα περισσότερα από τα κίτρινα προϊόντα, αναμένεται με ενδιαφέρον το που θα βρεθούν.

Κατ’ επέκταση, η 1η Φεβρουαρίου θα δείξει σε μια πιο σταθερή βάση το πως κινείται η αγορά με το νέο σύστημα.

Προηγούμενο Άρθρο

Εβδομάδα Eurogroup και ECOFIN: Οι λεπτομέρειες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας που θα συζητηθούν

Επόμενο Άρθρο

HIG Capital: Οι νέες εξαγορές σε logistics και τουρισμό – Τα επόμενα βήματα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Χατζηδάκης: Έρχονται νομοσχέδια για δημόσιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και Υπερταμείο

Τρία σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις, την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και το Υπερταμείο, για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, […]

NJV Athens Plaza: Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο ιστορικό ξενοδοχείο Συντάγματος – Τα νέα «πράσινα» σχέδια

Την νέα επένδυση σε 50 «έξυπνες» Business Classic Rooms στο πλαίσιο προγράμματος ανακαίνισης για τη διετία 2023 με 2024 ανακοίνωσε η διοίκηση του NJV Athens Plaza, του ιστορικού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αειφόρας […]

Τράπεζες: Εξέδωσαν ομόλογα 2 δισ. ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα – Μεγάλη η αποδοχή από τους επενδυτές

Ομόλογα 2 δισ. ευρώ έχουν εκδώσει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες θα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *