Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, 15:36

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

Η πτώση των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος με το νέο «πολύχρωμο» σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση υπήρξε αισθητή τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2023.

Αυτό επέτρεψε στο ΥΠΕΝ να τονίσει πως η επιτυχία στα νέα τιμολόγια ρεύματος ήταν το αποτέλεσμα του ενισχυμένου ανταγωνισμού και όχι μόνο της μειωμένης τιμής φυσικού αερίου.

Ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι οι τιμές Ιανουαρίου ήταν χαμηλότερες από του Δεκεμβρίου (δίχως τις τότε επιδοτήσεις), ενώ για όσους λαμβάνουν επιδότηση σήμερα ήταν χαμηλότερες ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι παλαιότερες επιδοτήσεις που ίσχυαν.

Καθώς, όμως, ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου καθεστώτος, θα πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός και να διαπιστώσει το Φεβρουάριο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά για να βγάλει πιο μόνιμα συμπεράσματα.

Είναι γεγονός ότι το μήνα που διανύουμε η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού δείχνει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο, και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί εν τέλει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και χρόνια.

Εντούτοις, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μήνα με το μήνα μπορεί να αλλάζει η εκπτωτική πολιτική των προμηθευτών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεταβλητές των «διαβόητων» αλγόριθμων που αναθεωρούνται κάθε μερικούς μήνες.

Κατ’ επέκταση, ένας πάροχος που πρόσφερε π.χ. έκπτωση 20% τον Ιανουάριο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνει το ίδιο και το Φεβρουάριο. Μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την πτώση της χονδρικής τιμής ώστε να δώσει χαμηλότερη έκπτωση, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ίδιο για τον καταναλωτή.

Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού χαρακτήρισαν τις εκπτώσεις ως τη νέα «ρήτρα αναπροσαρμογής», αφού θα καθορίζουν στο εξής το τελικό κόστος σε έντονο βαθμό.

Όπως και να έχει, την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει κανείς να ξανακοιτάξει το που βρίσκεται το τιμολόγιο που διάλεξε, και να διακρίνει ποιες εταιρείες διατηρούν μια σταθερή «ρότα» και ποιες έχουν απότομες αυξομειώσεις στις τελικές τιμές που δίνουν.

Ο πονοκέφαλος αυτός είναι που ώθησε αρκετούς να διαλέξουν τα μπλε σταθερά τιμολόγια, ώστε να «ξενοιάσουν» για ένα έτος χωρίς να έχουν στο μυαλό τους εξισώσεις, πίνακες και συγκρίσεις.

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη κατηγορία τιμολογίων, τα κίτρινα ex post, που στις αρχές Φεβρουαρίου θα δούμε για πρώτη φορά που κινήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους. Στα εν λόγω τιμολόγια η τιμή διαμορφώνεται εκ των υστέρων. Καθώς, τα ex post είναι τα περισσότερα από τα κίτρινα προϊόντα, αναμένεται με ενδιαφέρον το που θα βρεθούν.

Κατ’ επέκταση, η 1η Φεβρουαρίου θα δείξει σε μια πιο σταθερή βάση το πως κινείται η αγορά με το νέο σύστημα.

Προηγούμενο Άρθρο

Εβδομάδα Eurogroup και ECOFIN: Οι λεπτομέρειες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας που θα συζητηθούν

Επόμενο Άρθρο

HIG Capital: Οι νέες εξαγορές σε logistics και τουρισμό – Τα επόμενα βήματα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Απομακρύνεται ο Μάρτιος ως ο μήνας έναρξης για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Απογοήτευσαν τις αγορές τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Τα μαντάτα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωζώνη και χθες στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η ημέρα νίκης απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό αργεί ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είχαν «επενδύσει» σε ταχεία […]

«Παράθυρο» ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες έως το 2025 μόνο με πληρωμή των εισφορών υγείας του 2023

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο της παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας των οφειλετών των ταμείων έως και το 2025 υπό τον όρο ότι θα καταβάλλουν τις εισφορές υγείας του 2023. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η […]

«Κλειδώνει» η επιταγή ακρίβειας – Οι 6 έκτακτες και μόνιμες πληρωμές μέχρι τα Χριστούγεννα

Την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με βάση τα οποία, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της επιταγής […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *