Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, 3:56

Τι πρέπει να προσέξετε εάν είστε έγκυος και προγραμματίζετε ταξίδι

Με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα μπορεί να γίνει ένα ταξίδι στην εγκυμοσύνη, αρκεί να τηρούνται ορισμένες βασικές οδηγίες, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αυτό ισχύει τόσο για τα ταξίδια στο εσωτερικό., όσο και για το εξωτερικό.

Όπως αναφέρφει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ, θα πρέπει να αποφεύγετε το ταξίδι με αεροπλάνο μετά την 36η εβδομάδα της κύησης. Η ασφαλέστερη περίοδος για να ταξιδέψετε είναι μεταξύ 12ης και 28ης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν το ταξίδι ούτε σε μικρότερη ηλικία κύησης, επομένως φροντίστε να ενημερωθείτε αναλόγως.

Ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει επίσης ότι είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας 4-6 εβδομάδες πριν από την αναχώρησής σας, για να σας εξετάσει και να συζητήσετε μαζί του το ταξίδι που προγραμματίζετε.

Το ταξίδι μεγάλης διάρκειας, ανεξαρτήτως μέσου μεταφοράς, αυξάνει τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (θρόμβωση στα πόδια από την ακινησία). Για να προστατευθείτε, ο ΕΟΔΥ συνιστά να έχετε κατά νου τα εξής:
– Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια
– Να προσαρμόσετε το κάθισμά σας όσο το δυνατόν σε οπίσθια θέση
– Να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης πίεσης
– Να πίνετε πολύ νερό
– Να κάνετε συχνές σύντομες στάσεις κατά το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή να σηκώνεστε και να περπατάτε στο ταξίδι με αεροπλάνο, τραίνο ή πλοίο
– Να κάνετε συχνά ασκήσεις κάμψης και έκτασης των κάτω άκρων και των δακτύλων.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, μην ξεχάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα εμβόλια που ενδεχομένως χρειάζεστε. Να θυμάστε ότι αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους ιούς (όπως του κίτρινου πυρετού).

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες αναφορικά με την ασφαλή κατανάλωση νερού και τροφίμων. Ο βασικός κανόνας είναι να τρώτε μόνο καλομαγειρεμένα τρόφιμα και όχι από πλανόδιους πωλητές. Καλύτερα είναι επίσης να πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

Ενημερωθείτε εγκαίρως, εάν στην χώρα όπου θέλετε να πάτε υπάρχει πρόβλημα ελονοσίας ή ιού Zika. Αν ναι, καλό θα ήταν να αποφύγετε να κάνετε το ταξίδι.

Και οι δύο νόσοι μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιών (ο Zika μεταδίδεται και με την σεξουαλική επαφή). Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κύησης.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε σε περιοχή ενδημική για την ελονοσία, συζητήστε με τον ιατρό σας για τη χρήση ανθελονοσιακών φαρμάκων και εντομοαπωθητικών.

Ο ιός Zika επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κύησης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου (μικροκεφαλία).

Σε αντίθεση με την ελονοσία, όμως, δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα γι’ αυτόν. Για να ταξιδέψετε οπωσδήποτε σε περιοχή ενδημική για τον ιό Zika, χρειάζεστε εντομοαπωθητικά και προφυλακτικά.

Προηγούμενο Άρθρο

Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Σημαντικό παιχνίδι στο ΣΕΦ για την 22η αγωνιστική της Euroleague

Επόμενο Άρθρο

Πειραματικό mRNA εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Χορηγήθηκε σε μία 60χρονη

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Βασιλικός πολτός: Πώς να τον πάρετε και τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που μοιάζει με κρεμώδες γάλα, εκκρίνεται από τις μέλισσες και παρέχει διατροφή στις αναπτυσσόμενες προνύμφες καθώς και στη βασίλισσα του σμήνους. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό, ζάχαρη, λιπαρά οξέα […]

Καρκίνος του μαστού: Ο πανικός, ο χειρότερος σύμβουλος, ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

Όταν μιλάμε για πρόληψη του καρκίνου του μαστού εννοούμε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου. Θεωρητικά, η πρόληψη μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή να προλάβει την εμφάνιση μιας νόσου, και δευτερογενής, […]

Τι να προσέχετε μετά την έγχυση φαρμάκου στο μάτι

Οι εγχύσεις φαρμάκων στο μάτι (μικροσκοπικές ενέσεις) δεν είναι κάτι που ανυπομονεί κάποιος να κάνει, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς και η απόφραξη φλέβας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *