Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, 20:19

Ξυπνάτε με συνάχι ή βουλωμένη μύτη; Δείτε πού μπορεί να οφείλεται

Πολλοί άνθρωποι έχουν “μάθει να ζουν” με χρόνια προβλήματα στη ρινική οδό, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει και τι να κάνουν γι’ αυτό.

Το μπούκωμα στην μύτη ή το συνάχι σχεδόν κάθε πρωί είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο πρόβλημα. Πού οφείλεται; Μάλλον έχετε ρινίτιδα.

Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία προκαλείται από αλλεργίες ή άλλους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι αλλαγές της θερμοκρασίας, η άσκηση ή η συναισθηματική φόρτιση.

Η πιο συχνή μορφή είναι η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συνήθως προκαλείται από τη γύρη των φυτών. Οι ευαισθητοποιημένοι ασθενείς έχουν κυρίως συμπτώματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δηλαδή άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ή σε κάποιες περιπτώσεις το φθινόπωρο.

Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, κατά την οποία παρουσιάζονται συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά οφείλεται σε αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων.

Τέλος, υπάρχει και η μη-αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συμβαίνει σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αλλεργική αιτιολογία. Αυτός ο τύπος ρινίτιδας είναι συνήθως η αιτία που ξυπνάτε μονίμως με βουλωμένη μύτη ή συνάχι σχεδόν όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει έξαρση στις αλλεργίες ή αν είστε άρρωστοι.

Ρινίτιδα: Αίτια

Αλλεργική ρινίτιδα

-Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
-Όταν η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από κοινά αλλεργιογόνα της υπαίθρου όπως η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα αγριόχορτα που αιωρείται στον αέρα, ονομάζεται εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

-Η αλλεργική ρινίτιδα δεν αποκλείεται να προκληθεί επίσης από κοινά αλλεργιογόνα που απαντώνται σε κλειστούς χώρους όπως τα οικιακά ζώα, οι μήκυτες και τα περιττώματα από κατσαρίδες ή τα ακάρεα. Αυτή ονομάζεται ολοετής η επίμονη αλλεργική ρινίτιδα.

Μη-αλλεργική ρινίτιδα

Συνήθως προσβάλλει ενήλικα άτομα και προκαλεί συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα αίτια της μη-αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

-Οι έντονες οσμές
-Η μόλυνση
-Τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη)
-Ο καπνός

Μπορεί να διαχωριστεί ανάλογα με το αίτιο σε:

-Λοιμώδη ρινίτιδα
-Ηωσινοφιλική μη – αλλεργική ρινίτιδα
-Φαρμακευτική ρινίτιδα
-Δομική ρινίτιδα προκαλείται από κατασκευαστικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα

Ρινίτιδα: Συμπτώματα

-Φτέρνισμα
-Ρινική συμφόρηση – ρινική απόφραξη
-Ρινική καταρροή
-Φαγούρα στη μύτη, τον ουρανίσκο, το λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά

Ρινίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

-Η παραρρινοκολπίδα που εκδηλώνεται με κεφαλαλγία, αδυναμία και καταβολή)
-Η ορώδης (εκκριτική) μέση ωτίτιδα
-Η υπερτροφία του ρινικού βλεννογόνου

Ρινίτιδα: Θεραπείες

Η ρινίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία προλαμβάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει να εξατομικεύεται, αφού ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων, τα ειδικά αλλεργιογόνα στα οποία το άτομο έχει ευαισθησία, η προηγούμενη χρήση φαρμάκων, συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και το κόστος.

Οι κατηγορίες των φαρμάκων που συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας είναι:

-Τα αντιισταμινικά τα οποία εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι ουσία η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης και είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση αρκετών συμπτώματων, όπως ρινική συμφόρηση και ρινική καταρροή.
-Τα αντιφλεγμονώδη, όπως τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή τα οποία συνήθως χορηγούνται με τη μορφή sprays. Δρουν παρεμποδίζοντας τη δημιουργία φλεγμονής και είναι τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο όλων των συμπτωμάτων της ρινίτιδας.

Προηγούμενο Άρθρο

«Έρχεται» το Healthflix το 2024, η νέα πλατφόρμα των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επόμενο Άρθρο

Καρκίνος: Ο κρυφός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας – Η μελέτη που φέρνει ελπίδες

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Καρκίνος του μαστού: Ο πανικός, ο χειρότερος σύμβουλος, ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

Όταν μιλάμε για πρόληψη του καρκίνου του μαστού εννοούμε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου. Θεωρητικά, η πρόληψη μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή να προλάβει την εμφάνιση μιας νόσου, και δευτερογενής, […]

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για πρόωρο τοκετό

Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται ο τοκετός που εξελίσσεται και πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα και αφορά το 8% των κυήσεων. Αν και υπάρχει ομοφωνία για το ανώτερο χρονικό όριο, το κατώτερο όριο στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί […]

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: 10 αλήθειες για μια από τις συχνότερες νόσους των χεριών

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) αναφέρεται στην ιατρική ορολογία ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα. «Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου, με ταυτόχρονη πάχυνση του δακτυλικού συνδέσμου στο ύψος της παλάμης. Σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική η […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *