Λίγο πριν ξεκινήσει από τον Καναδά το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός, άναψε το «πράσινο φως», ώστε η κυβέρνηση, δια του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, να ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας και να μην μετατραπεί η μομφή σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το σκεπτικό είναι ότι ούτως ή άλλως η ψηφοφορία επί μίας πρότασης δυσπιστίας / μομφής, παραδοσιακά, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση… Όμως, μη μετατρέποντας και τυπικά τη διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση, αφαιρείται το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καταθέσει νέα πρόταση ως τις Ευρωεκλογές, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι νέα πρόταση μπορεί να υποβληθεί μόνο εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας.
Με ζητούμενο τη συσπείρωση…
Η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συμβάλει στη συσπείρωση τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., στην οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημάδια… «νευρικότητας», όπως παραδέχονται και «γαλάζιοι» βουλευτές, αλλά και στη συσπείρωση του κόσμου της Ν.Δ., που είναι και ζητούμενο στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.
Η ανάγνωση του Μαξίμου για τα… «κίνητρα» του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων
Με το «καλησπέρα» σας, με την ανακοίνωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, την οποία υπογράφουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, επιχειρώντας να αναδείξει τα κίνητρα και τις επιδιώξεις της σύμπλευσης των κομμάτων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Μία αντεπίθεση η οποία θα κορυφωθεί την Πέμπτη, με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.